Nedjelja, 5. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

SASTANAK U ŽUPANIJI: Kako jug Hrvatske zaštiti od potresa

14.02.2014.


Župan Nikola Dobroslavić sastao se danas s voditeljem Seizmološke službe Republike Hrvatske Ivom Alerghettijem sa suradnicima i ravnateljicom Zavoda za obnovu Dubrovnika Ivankom Jemo.

 

 

 

Marijan Herak iz Seizmološkog zavoda tom je prigodom upoznao župana Dobroslavića s problemima postavljanja seizmološke stanice na Lastovu, iznimno važne za promatranje seizmičke aktivnosti na području Dubrovačko-neretvanske županije. Održavanje seizmoloških stanica obveza je države za što se putem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa izdvaja oko 400 tisuća kuna godišnje što je nedovoljno za održavanje postojećih stanica diljem Hrvatske i onemogućava otvaranje bilo koje druge, uključujući i onu na Lastovu.

 

 

 

Dogovoreno je da će DNŽ, sukladno mogućnostima, pomoći u realizaciji projekta lastovske seizmološke stanice te Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa izraziti zabrinutost zbog nedovoljnog izdavanja sredstava za aktivnosti Seizmološke službe Republike Hrvatske čime se umanjuje sigurnost stanovnika i posjetitelja najjužnije županije.

 

 

 

Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Ivanka Jemo izuzetno je važnim ocijenila inicijativu Županije za današnji sastanak te predstavila aktivnosti Zavoda za obnovu Dubrovnika, a koje se odnose na praćenje seizmičkih aktivnosti na području Grada sačinjenih u Srednjoročnom planu praćenja seizmičke aktivnosti na području spomeničke cjeline Dubrovnika koja razrađuje načine prikupljanja seizmoloških podataka te određuje nabavu opreme nužne za prikupljanje takvih podataka. Razgovaralo se također i o mogućnosti zajedničke organizacije stručnog skupa na temu zaštite od potresa.

 

 

 

Koordinator projekta HOLISTIC za Dubrovačko-neretvansku županiju Mato Tomljanović upoznao je sudionike sastanka s projektnim aktivnostima koje se odnose na prikupljanje različitih podataka o seizmičkoj aktivnosti te motrenje zgrada od strateškog interesa na području Dubrovačko-neretvanske županije u čemu bi od iznimne važnosti bila suradnja sa Seizmološkom službom Republike Hrvatske i Zavodom za obnovu Dubrovnika.

 

 

 

Projekt HOLISTIC sufinancira se sredstvima Europske unije putem operativnog programa prekogranične suradnje IPA ADRIATIC, a realizira se u suradnji s partnerima iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Grčke i Hrvatske. Inače, DNŽ jedina je hrvatska regija uključena u dio projekta koji se bavi zaštitom od potresa.

Najčitanije (7 dana)

Mladić iz Župe ima koronu
KAKVOĆA MORA: Srebreno tek zadovoljilo uvjete
KORONA: Nema novih slučajeva, 162 osobe u samoizolaciji


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja