Subota, 8. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

FOTOGALERIJA: Dr. Bilić: Depresija ne „pogađa“ neku specifičnu skupinu

19.02.2014.


U organizaciji studentskog kapelana don Marina Lučića i mladih okupljenih oko dubrovačkog Studentskog katoličkog centra (SKAC-a) u utorak 18. veljače u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku predavanje o depresiji održao je dr. med. Petar Bilić, specijalizant psihijatrije psihijatrijske bolnice Vrapče. 

 

 

 

Na početku  zanimljivog predavanja na kojem su sudionici mogli čuti nešto više o ovoj temi koja se izbjegava, dr. Bilić definirao je depresiju kao „psihološki poremećaj koji se svrstava u skupinu poremećaja raspoloženja“. Čuvajući njihov identitet, prikazao je životne priče nekih svojih pacijenata, pokazujući time da depresija ne „pogađa“ neku specifičnu skupinu ljudi, već da je riječ o različitim životnim situacijama i sasvim različitim ljudima. Naglasio je da uzroci depresije mogu biti biokemijski, socijalni, psihodinamički i bihevioralni. Govoreći o učestalosti pojave, kazao je da je zbog stigmatiziranosti onih koji boluju od depresije, vrlo teško doći do pravog postotka oboljelih među općom populacijom, no pretpostavlja se da je riječ o postotku od tri do šest posto. Zbog bijega ljudi od bolnica, postoji velik broj neliječenih ili krivo liječenih slučajeva depresije, istaknuo je predavač. Naglasio je da uvijek treba ustanoviti koji su uzroci, te tek nakon toga ovisno od rezultata krenuti s farmakoterapijom ili psihoterapijom.

 

 

 

 

Okupljeni su nakon predavanja svojim mnogobrojnim pitanjima pokazali da je riječ o aktualnoj temi, te da je predavač uspio probuditi u njima pitanja. Posebno je zanimljivo da su gotovo svih 100-tinjak sudionika zapravo studenti ili pak radnička mladež, što dokazuje da su mjesečni programi namijenjeni studentima u kojima će se svakog mjeseca razmišljati o drugoj temi, zapravo pun pogodak organizatora. Tajnica Organizacijskog odbora SHKM-a na kraju je zahvalila dr. Biliću na njegovom predavanju, a okupljenima je napomenula da se s temom mjeseca „Depresija je in. Jesi li ti out?“ nastavlja i idućeg utorka 25. veljače u 20 sati u Samostanu sv. Klare Forumom mladih. 

 

 

Najčitanije (7 dana)

U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine
U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
Župan uputio čestitku povodom 25. obljetnice VRO Oluja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja