Nedjelja, 22. srpnja 2018.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Prema ekonomskim očekivanjima Hrvatska najlošija u regiji

20.02.2014.


Očekivanja za hrvatsko gospodarstvo zabilježila su u veljači najveće pogoršanje među zemljama srednje i istočne Europe (CEE) a slabija su i ona za regiju u cjelini, pokazalo je danas istraživanje njemačkog instituta ZEW i austrijske Erste Bank.

 

 

 

Indeks očekivanja za hrvatsko gospodarstvo u idućih šest mjeseci pao je u veljači za 18,5 bodova, na 5,8 bodova, najnižu razinu od rujna 2012.

 

 

Njemački institut ZEW i Erste Bank izračunavaju indeks na temelju ankete u kojoj sudjeluju stručnjaci na financijskim tržištima. Istraživanje obuhvaća regiju srednje i istočne Europe, koja uz Hrvatsku uključuje još i Austriju, Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku i Slovačku, te Tursku.

 

 

Očekivanja za regiju u cjelini također su pogoršana u veljači, uz pad odgovarajućeg indeksa za 10,9 bodova, na ukupno devet bodova, najnižu razinu od prosinca 2012.

 

 

Uz Hrvatsku, najviše su pogoršana očekivanja za Slovačku i Mađarsku, uz pad odgovarajućih indeksa za 14,3 odnosno 13,5 bodova. Najveće poboljšanje očekivanja zabilježeno je pak u Češkoj, gdje je indeks porastao za 6,6 bodova.

 

 

Ocjena aktualnog stanja u gospodarstvima srednje i istočne Europe ostala je pak u veljači uglavnom nepromijenjena u odnosu na prethodni mjesec, uz pad odgovarajućeg indeksa u veljači za 2,8 bodova, na minus 5,7 bodova, pokazuje anketa ZEW-a i Erste Banka.

 

 

Stručnjaci lošije ocjenjuju aktualno stanje u hrvatskom gospodarstvu u odnosu na siječanj, pa

je odgovarajući indeks u veljači pao za 7,4 boda, na minus 68,5 bodova.

 

 

Najviše je pogoršana ocjena aktualnog stanja u gospodarstvu prednjači Turska, s padom odgovarajućeg indeksa za 20 bodova. U ostalim zemljama u regiji stanje se poboljšalo, i to ponajviše u Češkoj, Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj, gdje su odgovarajući indeksi poskočili u rasponu od 8,7 do 8,3 boda.

poslovni.hr

Najčitanije (7 dana)

Do 1. rujna ulica Put Tihe od 19 do 24 sata postaje pješačka zona
Stabilizirano težište nekretnina na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja