Srijeda, 5. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županijski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Danski učenici na studijskom putovanju

15.10.2013.


U organizaciji Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije u Dubrovniku je, na svom studijskom putovanju od 05. do 12. listopada 2013., boravilo 17 učenika iz Gimnazije Fredericia iz Danske s ciljem posjete i edukacije o zakonom zaštićenim područjima Županije. Uspostavljanjem suradnje sa spomenutom obrazovnom institucijom iz Danske, odnosno profesoricom biologije i kemije Sofiom Balen Frandsen, pod čijom pratnjom se studijsko putovanje odvijalo, danskim maturantima predstavljen je djelić prirodnog bogatstva najjužnije hrvatske županije.   

 

Glavni cilj putovanja bilo je istraživanje novih i drugačijih područja, različitih ekosustava s posebnim naglaskom na mediteranski šumski ekosustav, kojeg učenici nemaju prilike vidjeti u Danskoj. Velika biološka raznolikost Dubrovačko-neretvanske županije, s mnogo različitih ekosustava, te bogata povijesna i kulturna ponuda, bili su glavni razlog i motiv posjeta učenika iz Danske.

 

U okviru svojeg studijskog putovanja učenici su posjetili zakonom zaštićene dijelove prirode u Dubrovačko-neretvanskoj županiji: posebni rezervat u moru „Malostonski zaljev i Malo more“, značajni krajobraz „Konavoski dvori“, park-šumu „Velika i Mala Petka“ te spomenike parkovne arhitekture – pojedinačna stabla „Platane (Platanus orientalis L.) u Trstenom“.

 

Na Sveučilištu u Dubrovniku mladi Danci su se, uz demonstraciju disekcije lignje i lubina, upoznali s ustrojem dubrovačkog Sveučilišta i važnošću ove visokoškolske ustanove u razvoju južnog dijela Hrvatske.

 

Tijekom terenskog rada na rijeci Ljutoj u Konavlima učenici su upoznati s projektom „Konavoski dvori i rijeka Ljuta“ kojega Javna ustanova provodi u suradnji s Odjelom za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku i stručnjacima s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba, a čija je glavna svrha istraživanje i upravljanje značajnim krajobrazom “Konavoski dvori”, s osobitim naglaskom na vodotok rijeke Ljute. Pod stručnim vodstvom dr. sc. Marijane Pećarević i dr. sc. Josipa Mikuša, učenicima je prikazana metoda kemijske analize uzoraka vode te uzorkovanje bentosa i obraštaja na jednoj postaji srednjeg toka rijeke Ljute. Osim demonstriranja metoda provođenja projekta, učenici su također imali prilike obići i zakonom zaštićeno područje Konavoskih dvora i rijeke Ljute, odnosno Natura 2000 područje europske ekološke mreže.  

Najčitanije (7 dana)

KORONA: Četvero novozaraženih, dvoje stranaca
LIBERTAS: Novi vozni red autobusa
Što sve ima na Župskoj placi


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja