Četvrtak, 18. siječnja 2018.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Zanimljivosti /

ZDRAVLJE IZ PRIRODE: Uranile šparoge mjesec dana

21.02.2014.


Zbog izuzetno toplog siječnja i prve polovice veljače, mjesec dana ranije od uobičajenog termina šparoge se već mogu jesti.  Ljudi se čudE, ali ih vrlo rado beru i konzumiraju, jer znaju da su jako zdrave.

 

 

 

 

Šparoga ima malu energetsku, a veliku nutritivnu vrijednost. Najbogatija je kalijem, zatim fosforom, sumporom, kalcijem i magnezijem. Sadrži dosta mikroelemenata kao što su željezo, bakar, cink, fluor i jod. Šparoge su odličan izvor folata i vitamina C; dobar izvor tiamina i vitamina B6.

 

 

 

Šparogu je ljekovitost proslavila kroz povijest. Naime, u staroj Kini, još 3000 godina prije nove ere, jedna je vrsta šparoge bila vrlo tražena kao lijek protiv suhog kašlja, čireva i oteklina.

 

 

 

U Francuskoj, koja je ovu biljku poznavala još u doba Rimljana, šparogu su hvalili kao diuretično sredstvo, koje ima čak i moć rastvaranja bubrežnih kamenaca.

 

 

Također djeluje kao blagotvorno sredstvo protiv zatvora, preporučuje se slabokrvnim osobama, međutim, najznačajnije je njezino diuretično svojstvo jer pomaže pri otežanom mokrenju.

 

 

 

Sadrži glutation, jedan od najsnažnijih antikarcinogena i antioksidansa pronađen u organizmu, koji se koristi za detoksifikaciju karcinogenih elektrofila te za zaštitu stanica od oksidativnog oštećenja, pri tom sprječavajući oštećenja DNA i ostalih makromolekula. 

 

 

 

Sva ta svojstva su najjače izražena kod divlje šparoge koja se može pronaći na našem priobalnom području od ožujka do lipnja, ali evo ove godine i ranije.

 

 

 

 

Iako postoje brojni recepti kako ju pripremiti, za mnoge je najbolje lešo s jajima i maslinovim uljem, te kap octa. Evo recepta:

 

- šparoge izlomiti na manje dijelove do tvrdog dijela

 

- u zagrijanu i posoljenu vodu staviti sve dijelove osim samih vrhova, kuhati 10min, zatim staviti vrhove i još kuhati 2-3min

 

- istovremeno skuhati 2 jaja u tvrdo i kad su gotova narezati ih na kolutiće

šparoge procijediti, i pomiješati s jajima, dodati maslinovg ulja po želji, octa, malo soli , papra i to je to!

 

 

 

Zupskiportal.hr/ chinasoulmate.blogspot.com/

Najčitanije (7 dana)

Tko iz Župe želi taksirati neka se javi na natječaj
FOTO: Županijska TZ na turističkom sajmu u Madridu
Na Prevlaci uskoro kreće projekt muzeja Austro-ugarske mornarice i akvarij


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja