Utorak, 29. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

KAKVOĆA MORA: HE smanjuje slanost mora u Župi

24.02.2014.


Prošle je godine na području Župe dubrovačke u okviru redovne analize Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije ispitivana kakvoća mora na šest plaža. Analize su financirane iz programa Zavoda i na plaži Pod Maslovom, Mlini, Striježica,  Srebreno, Hotel Plat, Kupari i Smokovjenac – Plat.

 

 

 

 

Kako također stoji u dokumentima koji će se naći pred vijećnicima na idućoj sjednici Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, plaže u Župi su uglavnom izvrsne kvalitete. Nešto niža kakvoća zabilježena je, posjetimo, za plažu Striježica i to na razini zadovoljavajuće 28. kolovoza, dok je razina dobra kakvoća evidentirana 31. srpnja i 14. kolovoza za plažu Hotela Plat, te 14. kolovaza za Kupare. Nijedna župska plaža nije  ocijenjena nezadovoljavajućom konačnom ocjenom.

 

 

 

 

Inače, ispitivanje kakvoće mora na području najjužnije hrvatske županije, provedeno je na 110 plaža u 4 grada i 14 općina 10 do 16 puta. Tri plaže uključene su u projekt Plava zastava: Hotel Dubrovnik President, Hotel Neptun i Hotel Osmine.

 

 

 

 

Od 109 plaža iz Županijskog programa 108 je ispitano u redovnom monitoringu, dok je more na Gradskoj plaži u Pločama zbog zabrane kupanja ispitivano izvan monitoringa, a dodatno je ispitivana i plaža Pod Maslovo u Platu, Općina Župa dubrovačka.

 

 

 

- Svi prijedlozi i komentari koji su dobiveni od strane javnosti prošle godine razmotreni su u suradnji sa Županijskim upravnim odjelom za prostorno urđenje, gradnju i zaštitu okoliša, te su nakon obilaska terena neke od predloženih plaža uvrštene u Program ispitivanja za 2013. godinu (Kupalište VK Cavtat, Smokovjenac i Pod Maslovo u Platu Općina Župa dubrovačka). Svi prijedlozi i komentari i ubuduće će se koristit za unaprijeđivanje Programa ispitivanja kakvoće mora za kupanje u idućim sezonama kupanja, stoji također u izvješću županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

 

 

 

 

U izvješću se posebno napominje kako baza podataka osim rezultata analiza mora prikazuje i ostale podatke prikupljene na terenu prilikom uzorkovanja mora, vrijednosti temperature mora i slanosti, te ističe smanjenje slanosti mora, uobičajeno je oko 37 ppm, u Župskom zaljevu zbog turbina HE Plat.    

 

 

 

Preporuke Zavoda su sljedeće:

 

1. Za poboljšanje kakvoće mora na plažama s lošijom kakvoćom mora važno je izgraditi sustave za odvodnju komunalnih otpadnih voda u naseljima bez kanalizacije, te priključenje svih subjekata na sustav javne kanalizacije, primjerena obrada i dispocizija pročišćenih otpadnih voda, kao i održavanje samog sustava. U naseljima bez riješene komunalne infrastrukture nužno je održavanje septičkih jama nepropusnim i njihovo redovito pražnjenje.

 

 

 

2. Za sezonu kupanja 2014. na svim plažama postaviti informativne ploče kako bi se uskladili sa zahtjevima Uredbe i postigla što bolja informiranost kupača. 

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja