Nedjelja, 26. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FOTO: Vježba evakuacije i spašavanja učenika OŠ Ivana Gundulića

26.02.2014.


Povodom 1.  ožujka, Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić i ravnateljica OŠ Ivana Gundulića Vedrana Elez dogovorili su provedbu Vježbe evakuacije i spašavanja učenika koja se održala u zgradi i igralištu Osnovne škole Ivana Gundulića.

 

 

Vježba se održala u okviru aktivnosti provođenja mjera zaštite i spašavanja, a u suradnji sa Stožerom zaštite i spašavanja Grada Dubrovnika i Područnim uredom za zaštitu i spašavanje Dubrovnik.

 

 

Na ovaj način u praksi se provjerila djelotvornost sustava zaštite i spašavanja a temeljem stečenih iskustava doraditi će se Planovi zaštite i spašavanja s ciljem daljnjeg unapređenja sustava.

 

 

Tema vježbe je bila evakuacija i spašavanje učenika i djelatnika iz zgrade osnovne škole Ivana Gundulića u slučaju požara, a cilj joj je provjera Plana evakuacije OŠ Ivana Gundulića te provjera spremnosti, organiziranosti i osposobljenosti operativnih snaga zaštite i spašavanja koje djeluju na području grada Dubrovnika.

 

Uz osposobljenost djelatnika i polaznika osnovne škole za postupanje u slučaju izvanrednih situacija, tijekom vježbe promatrala se i operativna primjena Plana evakuacije kao i brzina intervencije žurnih službi.

 

Prijedlog elaborata vježbe izradio je pročelnik PUZS Dubrovnik Goran Violić dok su svi sudionici vježbe razradili i uskladili svoje operativne aktivnosti.

 

Na vježbi je sudjelovao Stožer zaštite i spašavanja grada Dubrovnika, OŠ Ivana Gundulića, PUZS Županijski centar 112 Dubrovnik, PU dubrovačko neretvanska - PP Dubrovnik, JVP Dubrovački vatrogasci, HGSS Stanica Dubrovnik, Zavod za hitnu medicinu DNŽ- HMP Dubrovnik i Gradsko društvo crvenog križa Dubrovnik.

 

SCENARIJ VJEŽBE, sažetak - U vrijeme dok u jednoj učionici nije bilo učenika ni učitelja  došlo je do kratkog spoja i informatički uređaj se zapalio. Vatra je zahvatila stol na kojemu je stajao, a potom se proširila i na ostale dijelove inventara učionice. Upalio se sustav vatrodojave i  učiteljica je dozvala ravnateljicu koja je zapovjedila da se zvonom alarmiraju učenici, učitelji i osoblje škole i da se pristupi evakuaciji zgrade, sukladno Planu evakuacije. Odmah potom telefonom obavješćuje Županijski centar 112 Dubrovnik o događaju, koji obavijest prenosi Operativnom centru JVP Dubrovački vatrogasci, Zavodu za hitnu medicinu DN županije - Hitnoj medicinskoj pomoći Dubrovnik, OKC PU Dubrovačko neretvanskoj, Stožeru ZIS –a Grada Dubrovnika, HGSS-Dubrovnik i Gradskom društvu crvenog križa Dubrovnik. Pristupa se gašenju požara, a obzirom da je nekoliko učenika ostalo u zgradi potrebno ih je spasiti. Spašavanje se obavlja auto-ljestvama, a potragu za nestalom osobom provodi potražni tima HGSS stanice Dubrovnik. Ozlijeđenim učenicima pruža se prva i psihološka pomoć te ih se medicinski zbrinjava od strane HMP i gradskog društva crvenog križa. U drugom dijelu aktivnosti svi sudionici prezentiraju opreme i sredstava koja su se koristile u vježbi. Nakon vježbe u zgradi škole vrši se ocjenjivanje i analiza vježbe.

 

Najčitanije (7 dana)

Kako povezati Dubrovnik na mrežu autocesta hrvatskim teritorijem
KONAVLE: Poziv na besplatne treninge juda, stolnog tenisa i košarke
Noć muzeja u Konavlima


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja