Četvrtak, 13. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Na Žarkovicu "stiže" meteorološki radar

16.10.2013.


Pregled dosadašnjih aktivnosti te plan za predstojeće razdoblje bile su glavne teme dvodnevnog sastanka članova projektnih timova 2,8 milijuna eura vrijednog projekta ADRIARadNet, koji je održan u Anconi.

Radi se o projektu čijom će se realizacijom na području središnjeg i južnog Jadrana postaviti četiri meteorološka radara: dva u Italiji, regijama Marche i Abruzzo te po jedan u Albaniji na području Drača i u Hrvatskoj na području Dubrovačko-neretvanske županije.

 Cilj je projekta je uspostaviti web platformu na temelju podataka prikupljenih putem postavljenih radara koji će se potom integrirati u postojeće GIS sustave regija na području srednjeg i južnog Jadrana. Time će se žurnim službama omogućiti bolje preventivno djelovanje, a u slučaju nadolazećih opasnih vremenskih pojava, posebno jačih oborina koje mogu uzrokovati bujične poplave.

Koordinator projekta za Dubrovačko-neretvansku županiju Mato Tomljanović  kazao je da je DNŽ bila je zadužena za prikupljanje i obradu zahtjeva projektnih partnera te izradu smjernica za uspješan rad budućeg ADRIARadNet hidrometeorološkog sustava na području četiriju regija,  s posebnim osvrtom na potporu koju bi žurnim službama takav sustav mogao dati, a kada se radi o donošenju relevantnih odluka. 

Tomljanović je rekao da su projektne aktivnosti završene u predviđenom roku te podsjetio da od početka realizacije projekta ADRIARadNet Dubrovačko-neretvanska županija surađuje s timom stručnjaka Državnog hidrometeorološkog zavoda. Govoreći o trenutačnim aktivnostima kazao je da je u tijeku  priprema lokacije za postavljanje radar te postupak nabave radarskog sustava.  Na preporuku stručnjaka iz Državnog hidrometeorološkog zavoda radar će biti postavljen na Žarkovici uz postojeću mjernu postaju za ispitivanje kvalitete zraka Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a koju za praćenje manjeg dijela meteoroloških pojava koristi  i Državni hidrometeorološki zavod. Postavljanje radara može se očekivati do sredine 2014. godine.

Na sastanku u Anconi sudjelovali su također i članovi tima Maro Hađija i Zvonko Komerički, ujedno i predstavnik Državnog hidrometeorološkog zavoda.  Domaćin sljedećeg sastanka bit će Dubrovačko-neretvanska županija, a osim redovitih radnih sastanaka u Dubrovniku će biti organiziran poseban javni seminar o projektu ADRIARadNet, nekoliko radionica te svojevrsni trening predstavnika žurnih službi o načinima korištenja prikupljenih podataka. 

Projekt ADRIARadNet ostvaruje se uz financijsku potporu Europske unije, iz sredstava pretpristupnog fonda IPA ADRIATIC, vrijedan je 2,81 milijun eura, a osim Dubrovačko-neretvanske županije okuplja još sedam  sedam projektnih partnera: tri iz Albanije (Međunarodni centar za praćenje stanja u okolišu CIMA, Ministarstvo unutarnjih poslova te Institut za geoznanost, energiju, vodu i okoliš) i četiri iz Italije (CETEMPS Centar izvrsnosti pri Sveučilištu u L'Aquili – vodeći partner), regije Marche i Abruzzo, Beep Innovation Srl – tvrtka za podizanje i razvoj informacijskih tehnologija.

Koorinator projekta za DNŽ Mato Tomljanović predstavit će ADRIARadNet na V. Konferenciji Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa koja se 17. i 18. listopada održava u Valbandonu u Istri.

Najčitanije (7 dana)

Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj
U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja