Petak, 29. svibnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Kako očuvati stećke diljem juga Hrvatske

04.03.2014.


Županu Nikoli Dobroslaviću i županijskim pročelnicima  predstavljen je 2,5 milijuna kuna vrijedan projekt HER.CUL – valorizacija kulturne baštine stećaka na zapadnom Balkanu čiji je nositelj Regionalna razvojna agencija DUNEA.

 

 

Jedna od osnovnih aktivnosti projekta je izrada ''Strategije za očuvanje stećaka''. Radi se o dokumentu čiji je glavni cilj na kvalitetan način objediniti dosadašnja konkretna znanja o stećcima i njihovom stanju.

 

 

Izrađivač Strategije je tvrtka Neir, a predstavio ju je Ivan Alduk. Na temelju prikupljenih podataka (prostorno-planske dokumentacije, planovi razvoja, ljudski i ekonomski potencijali) izrađena je SWOT analiza te su zadani konkretni načini i ciljevi daljnjeg upravljanja lokalitetima sa stećcima, te akcijski plan za provedbu aktivnosti.

 

 

Tijekom izrade ovog dokumenta došlo se do broja od gotovo 110 lokaliteta na području Dubrovačko-neretvanske županije. S obzirom na veliki broj kako lokaliteta tako i stećaka samih (oko 1300), izrađivači ''Strategije'' i DUNEA odlučili su se odabrati perspektivne lokacije iz svake od općina u županiji (gdje ima stećaka) u smislu njihovog daljnjeg istraživanja i prezentacije.

 

 

Odabir je napravljen prema sačuvanosti lokaliteta te mogućnosti stvaranja novog kulturnog i turističkog sadržaja.

 

 

Opći cilj ''Strategije'' je pridonijeti široj spoznaji o ovom specifičnom dijelu kulturne baštine, koordinirati aktivnosti vezane za stećke te ponuditi načine za njihovo očuvanje i razvijanje povoljnih društvenih i ekonomskih uvjeta.

  

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja