Srijeda, 22. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Društvo prijatelja obnovilo kulu sv. Katarine i otvorilo je za javnost

28.03.2014.


Prostori kule Sv. Katarine na dubrovačkim zidinama su, nakon završetka radova obnove, od danas otvoreni za Dubrovčane i njihove goste, objavilo je Društvo prijatelja dubrovačke starine (DPDS) na konferenciji za medije. Društvo je ujedno i prezentiralo radove na obnovi spomenika u 2013. godini i plan obnove u 2014. godini.

 

 

Tajnik Društva Niko Kapetanić opisao je radove koji su napravljeni na kuli: “Cijela sanacija koštala je nešto manje od 2 mln kn. Uređenje kule nije bilo moguće bez ozbiljnijih zahvata na statičko-hidroizolacijskoj sanaciji građevine, s izmjenom dotrajalih drvenih konstrukcija. Postojeća žbuka na zidovima je bila u vrlo lošem stanju, s vidljivim pukotinama u zidovima i na svodu. Zbog dotrajalosti i truljenja radila se nova međukatna konstrukcija i novo drveno stubište, novi drveni pod u prizemlju, hidroizolacija na krovnoj terasi, žbuka na zidovima te je postavljena i nova klimatizacija.

 

 

Kula sv. Katarine je jedna od utvrda u sjevernom sklopu gradskih zidina Dubrovnika, treća u nizu od Minčete prema istoku. Taj je potez zida građen u drugoj polovini 13. stoljeća, a kula sv. Katarine je početkom 15. stoljeća nadograđena i nadsvođena. Društvo je s radovima na kuli započelo 2012. godine. Prostor kule zadržava vertikalnu podjelu na prizemlje i kat te će se i dalje koristiti kao radionica tj. umjetnički atelijer lokalnog umjetnika. U kuli će se smjestiti atelje dubrovačkog slikara Josipa Škerlja te će se povremeno organizirati i njegove izložbe.

 

 

Neki od najvažnijih radova obnove na drugim spomenicima kulture u 2013. godini osim kule sv. Katarine bili su sanacija kule od Pila, sanacija i statičko učvršćenje zida od Puncjele do Vrata od Pila, sanacija crkve Sv. Vlaha, radovi na sanaciji kule Sv. Luke, sanacija starog gradskog zida u vrtu Dominikanskog samostana, radovi na arheološkom lokalitetu „Na Andriji“ i zamjena svih prozora na Kneževu dvoru. Značajni radovi su se odvijali i na sklopu Stonskih zidina i Sokol gradu. Također, radilo se i na projektu uređenja i prezentacije tvrđava Minčeta i Bokar koje će biti otvorene za obilazak posjetitelja. Mnogi od navedenih radova se nastavljaju i u 2014. godini.

 

 

U 2014. godini Društvo planira najveće zahvate na obnovi bastiona sv. Margarite i obnovi donjeg dijela mosta na Pilama te kući na bastionu sv. Petra. Osim toga, radi se na konzervaciji i prezentaciji crkve Sv. Stjepana u Pustijerni, započinju radovi na četvrtoj fazi obnove Sokol grada te na obnovi tvrđave Veliki Kaštio u Stonu. Društvo također redovito održava gradske zidine, drvene mostove, gradski sat i gradske fontane, kao što se brine i o mnogim drugim manjim spomenicima kulture.

 

 

Na konferenciji za medije sudjelovali su predsjednik Društva Denis Orlić, dopredsjednica Renata Andjus te tajnik Društva Niko Kapetanić.

 

Društvo prijatelja dubrovačke starine

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja