Utorak, 29. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Festa od kamenica u nedjelju na Stradunu

28.03.2014.


U nedjelju 30. ožujka u organizaciji Turističke zajednice grada Dubrovnika te Grada Dubrovnika i Dubrovačko – neretvanske županije od 11 sati na Stradunu ispred crkve sv.Vlaha, Udruga Stonski školjkari Ston ponudit će posjetiteljima slasne malostonske kamenice i kapljicu županijskih vina.

 

 

Uz glazbu Klape Adriatic i pristupačne cijene – jedna kamenica koštat će 5 kuna, osladite se ovom gastronomskom delicijom, najboljom upravo u ovo proljetno vrijeme.

 

 

Priča o kamenici kao školjki afrodizijačkih svojstava poznata je od davnina kada su je na renesansnim gozbama dubrovačke vlastele sa zadovoljstvom kušali onodobni plemenitaši. Legenda o magičnim svojstvima ove školjke nije bila tajnom ni za austrijske careve koji su je često uživali na svojim jelovnicima. Riječ je o kamenici iz Malostonskog zaljeva, dijelu dubrovačkog kraja gdje se uzgaja u najčistijem i najbistrijem moru svijeta. Kamenice su najzrelije i najukusnije u ožujku kada se slavi blagdan Sv. Josipa, a gastro stručnjaci spominju da je kamenice najbolje služiti svježe otvorene i začinjene limunovim sokom.

 

 

Baš takve, svježe otvorene i s mirisom mora možete kušati u vrijeme blagdana Sv. Josipa (19. ožujka) u restoranima Dubrovnika i Stona. Festa od kamenica je gastro manifestacija, koja je, osim ponude ovih školjki i jela prigotovljenih od njih (juha od kamenica, pohane kamenice, zapečene kamenice, pržene ili pečene kamenice na razne načine) popraćena i dalmatinskom pjesmom i kapljicom dobrog vina. Meso svježe kamenice je sivo-bijele boje, jedro, a ipak mekano, ugodnog morskog mirisa.

 

 

Dobra kamenica za konzumiranje mora biti hladna, svježa, srednje veličine, nježna, sočna i dobra okusa. Kod termičke obrade (kroz topla jela) kamenica gubi svoj prirodni okus i miris, ali organoleptička svojstva jela preuzimaju tu ulogu u obliku kompletiranja i oplemenjivanja cjelokupnog jela.

 

Kod nas se kamenica najviše rabi i jede svježa, živa, na ledu, kao hladno predjelo, odnosno uvodno jelo u gastronomskim dobro sročenom jelovniku. Uživajte!

 

Jelka Tepšić

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja