Petak, 18. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Križni put na Srđ pokazao zajedništvo cijele biskupije u pripravi SHKM-a

06.04.2014.


Već tradicionalni križni put vjernika Dubrovačke biskupije na Srđ, na petu korizmenu nedjelju, održan je danas 6. travnja, a predvodio ga je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u zajedništvu s velikim brojem mladih. Ovogodišnji križni put je poseban jer je obilježen pripravom za veliki događaj Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, te su 14 postaja križnog puta napisali upravo volonteri SHKM-a, a oni su i predmoliti postaje križnog puta, što je ovogodišnji križni put učinilo uistinu posebnim i neponovljivim.

 

 

U svom kratkom nagovoru na vrhu Srđa, na kraju križnog puta, biskup je podsjetio na tri važna događaja. Prvo je naglasio da je ovaj križni put obilježen jednim tragičnim događajem iz dubrovačke povijesti, jer „na današnji dan 1667. godine na Veliku srijedu naš grad je pogodio 'Veliki petak' u kojem je poginulo više od 3000 ljudi.“ Zatim je podsjetio i na bližu povijest, tj. na obranu grada Dubrovnika koja se vodila i na Srđu. Prisjetio se i jednih i drugih žrtava, u nadi da se takvi trenuci u budućnosti neće ponoviti. Posebno je naglasio treću dimenziju ovogodišnjeg križnog puta, a riječ je o pripremi za SHKM koji će se ovog mjeseca održati u Dubrovniku. Zahvalio je svim mladima na njihovim „mislima i molitvama koje su podijelili s nama uspinjući se na ovo brdo; želim zahvaliti onima koji su dali svoje ruke i svoje rame, te iznijeli ovaj naš križ SHKM-a ovdje na ovu kalvariju, ali i svima onima koji su sudjelujući na bilo koji način u pripremi bili naši Šimuni Cirenci i naše Veronika, i bit će naši Šimuni Cirenci i Veronike“, te zahvalio svim animatorima, koordinatorima, volonterima, obiteljima koje su otvorile svoje domove i svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos.

 

 

Mladima koji su prije nekoliko mjeseci izmolili križni put pješačeći dva dana od Orašca preko Osojnika i Rijeke Dubrovačke do Srđa i Dubrovnika, ovaj križni put na Srđ nije bio niti najmanje naporan, no pokazao je veliko zajedništvo vjernika cijele Dubrovačke biskupije, kako mladih, jednako tako i obitelji i svih ostalih, budući Susret hrvatske katoličke mladeži nije događaj samo za mlade, nego jedinstven i neponovljiv događaj koji je cijelu biskupiju „digao na noge“.

Najčitanije (7 dana)

Prošle zime osjećali ste se neobično? Možda ste preboljeli koronavirus
Nastavlja se rekonstrukcija raskrižja Srebreno
U Jadranskom moru uočeni leteći lignjuni, iznimno rijetka vrsta


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja