Četvrtak, 28. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Sastanak o postavljanju radara na dubrovačkom području

07.04.2014.


Članovi projektnog tima ADRIARadNet sastali su se u Dubrovniku kako bi razgovarali o realizaciji projekta postavljanja meteorološkog radara na dubrovačkom prodručju.

 

 

Naime, Dubrovačko-neretvanska županija jedan je od projektnih partnera u projektu ADRIARadNet , čijom će se realizacijom na dubrovačkom području postaviti meteorološki radar – prvi na području srednjeg i južnog Jadrana koji će, nekoliko sati ranije, moći predvidjeti vrstu, količinu oborina i grmljavinske nepogode koje će pogoditi određeno područje.  Područje Grada Dubrovnika i Općine Konavle, uz dolinu Neretve, posebno su ugrožena bujičnim poplavama.

 

 

Realizacijom projekta ADRIARadNet pripadnici operativnih snaga zaštite i spašavanja s našega područja raspolagali bi tako podacima ključnim za preventivno djelovanje u slučaju nadolazećih opasnih vremenskih prilika, a područje Dubrovačko-neretvanske županije postalo bi vidljivo na meterološkoj karti Europe kao dio mreže hidrometeoroloških radara.Radarska meteorološka mreža u Hrvatskoj je uspostavljena prije četrdesetak godina, a meteorološkim radarima pokriven je samo kontinentalni dio zemlje, unatoč činjenici da je područje južne Hrvatske jedno od najdinamičnijih meteoroloških regija u Hrvatskoj.

 

 

Osim radara u DNŽ na području središnjeg i južnog Jadrana postavit će se još tri meteorološka radara: dva u Italiji na području regija Marche i Abruzzo te u Albaniji na području grada Drače.

 

 

Uspješnom realizacijom projekta DNŽ će dobiti oko 2,2 milijuna kuna iz sredstava  IPA ADRIATIC.  Ukupna vrijednost projekta je preko 20 milijuna kuna.

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
POTPISANO: Kreće rekonstrukcija župske škole
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja