Petak, 14. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Veliki petak: Ljubav do kraja

19.04.2014.


Obrede Velikog petka u prepunoj dubrovačkoj katedrali 18. travnja predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji više svećenika. Nakon prostracije ispred ogoljenog oltara i čitanja biblijskih tekstova o muci Kristovoj, solisti i katedralni zborovi otpjevali su Muku po Ivanu koju su vjernici stojeći sabrano pratili. Ove godine propovijedanje na Veliki petak povjereno je don Hrvoju Katušiću, potpredsjedniku Organizacijskog odbora Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku. U propovijedi je don Hrvoje rekao kako je izvještaj muke poticaj vjernicima da sebe pokušaju prepoznati u tim događajima. Naveo je primjer Petra koji je mislio da Isusa može slijediti ne dajući cijeloga sebe nego tek djelomično i sa zadrškom. S Isusom se uvijek riskira ili ga se negira, ne postoji kompromis, ustvrdio je propovjednik. Dodao je da je Isusov križ - križ dosljednosti jer je on do kraja bio dosljedan u ljubavi prema čovjeku. Nikad nije odustao. A to je mjerilo i naših križeva, Gospodin nas svojim križem poziva ljubiti do kraja, biti dosljedni u ljubavi, poručio je don Hrvoje.

 

 

 

Slijedio je obred klanjanja križu kojeg je do oltara donio generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Petar Palić, a biskup, svećenici i vjernici su dolazili do križa i svojim klanjanjem izrazili ono što na dan Isusove smrti osjećaju u svojim srcima. S obzirom da na Veliki petak nema mise, nije bilo ni pretvorbe te su se koncelebranti i vjernici pričesti dan ranije posvećenim hostijama.

 

 

Po završetku obreda u crkvi vjernici su se u procesiji uputili ulicama Grada pjevajući korizmene pjesme i razmišljajući o Isusovoj muci i smrti. U procesiji je biskup Uznić nosio relikviju Isusova križa, koja se čuva u riznici dubrovačke katedrale, a na početku procesije članovi Bratstva Presvetog Sakramenta nosili su tri velika križa. Procesija se na više mjesta zaustavljala, a biskup je s relikvijom križa blagoslivljao grad i ljude. Ispred crkve sv. Vlaha obratio se vjernicima dijeleći s njima svoja razmišljanja na Veliki petak i potičući ih da u Kristovom križu gledaju ne toliko patnju i mučenje koliko ljubav s kojom je on sve to podnosio. Blagoslivljajući okupljene proširio je blagoslov i na njihove obitelji, posebice na sve volontere SHKM-a, na obitelji koje će ugostiti mlade koji dođu na susret te poželio da spasonosna ljubav Kristova dotakne njihova srca i živote.

 

Angelina Tadić

 

 

 

Najčitanije (7 dana)

Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja