Nedjelja, 26. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Biskup na Uskrs: Kao i nekad Kristovo uskrsnuće i mi svoju stvarnost možemo vidjeti drugačijim očima

21.04.2014.


Središnje svečano euharistijsko slavlje na Uskrs je u katedrali u Dubrovniku predvodio  biskup mons. Mate Uzinić u zajedništvu s generalnim vikarom mons. Petrom Palićem, katedralnim župnikom don Stankom Lasićem i drugim svećenicima.

 

 

U homiliji je biskup Uzinić govorio o novozavjetnim tekstovima o Isusovom uskrsnuću kroz perspektivu mudrosti koja nije tek plod znanja i iskustva, kako je nedavno spomenuo i papa Franjo, nego je plod Duha koji čini da na događaje gledamo Božjim očima.

 

 

 

Usporedio je interpretaciju Marije Magdalene, Ivana i Petra o Isusovom uskrsnuću.

Marija Magdalena je, po dolasku na grob, opazila da je kamen dignut s groba, no to je površan pogled, nije Božji pogled. Zato nije uspjela dosegnuti punu istinu onoga što se dogodilo. Ono što je vidjela krivo je protumačila, te je svoju pogrešnu interpretaciju - da su Isusa uzeli iz groba i da ne zna gdje su ga stavili - prenijela Petru i Ivanu. "Marijina ljubav prema Isusu je jaka tako i toliko da je 'rano ujutro, još za mraka' pohitala na njegov grob, ali ona je previše obilježena ovozemaljskom stvarnošću, tugom i zabrinutošću i zato Marijin pogled nije Božji pogled. I zato Marija vidi iskrivljeno stvarnost," ustvrdio je biskup Uzinić i nastavio: "Da su se Petar i Ivan,..zaustavili na toj Marijinoj vijesti bili bi i oni ostali u tami i zabludi, ali oni to nisu učinili." Kad su oni došli na grob, prvo Ivan, pa onda Petar, ugledali su prazan grob, kako opisuje evanđelje. "Gledaju i povoje i ubrus i ne vide ništa drugo, ne uočavaju otajstvo jer na prazan grob, na povoje i ubrus ne gledaju Božjim očima," kazao je biskup.

 

 

 

 

No, onda se dogodio preokret koji je stvarnost praznog groba, povoje i ubrus, preobrazio u radosni evanđeoski navještaj zahvaljujući jednom drugačijem pogledu koji stvarnost nije gledao iz perspektive ljudske mudrosti koja se temelji na znanju i iskustvu, nego iz perspektive Božje mudrosti koja stvarnost praznog groba, povoja i rupca, vidi Božjim očima. "Taj novi pogled, drugačiji od onog pogleda koji je i sam u početku uputio prema praznom grobu i povojima, evanđelist ovako opisuje:'Tada uđe i onaj drugi učenik koji prvi stiže na grob i vidje i povjerova.'"

 

 

 

U hrvatskom prijevodu Novog zavjeta ovaj novi pogled izriče se riječju "vidje" za razliku od glagola "opazi“ i „ugleda“ koji su upotrijebljeni za gledanje u Isusov prazan grob samo na temelju ljudske mudrosti. Dar mudrosti Duha Svetoga može i naš današnji pogled na prazan grob pretvoriti u Božji pogled koji vraća vjeru u Gospodina i njegovo uskrsnuće, poručio je biskup. Apostoli pri tom nisu bili u prednosti pred nama jer smo mi upoznali Pisma, a oni nisu bili.

 

 

 

 

Ovaj novi pogled pomoći će nam da i svoju životnu stvarnost, svoje prazne grobove s povojima i ubrusima kao znakovima smrti, vidimo drugačijim očima, istaknuo je dubrovački biskup, gledajući ih očima onih koji su suuskrsnuli s Kristom.

 

 

 

Propovijed na Uskrs biskup Uzinić je završio ulomkom iz svoje uskrsne čestitke u kojoj se posebno osvrće na Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se u subotu ana dogoditi u Dubrovniku.

 

Angelina Tadić

 

 

Najčitanije (7 dana)

Kako povezati Dubrovnik na mrežu autocesta hrvatskim teritorijem
KONAVLE: Poziv na besplatne treninge juda, stolnog tenisa i košarke
Noć muzeja u Konavlima


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja