Petak, 24. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Dubrovnik Festiwine - Zinfandel je Hrvat

22.04.2014.


Večeras je u kino dvorani Visia s početkom u 19,30 sati prikazan izvrstan HRTov dokumentarac Dossier Zinfandel.

 

 

Prisutnima se obratio Vedran Benić, ravnatelj HRT-ovog centra Dubrovnik, kazavši kako je i sam kao novinar i vinoljubac u više navrata pričao s Mike Grgichem, koji je jedan od protagonista dokumentarca. U razgovorima ga je pitao kako se mjeri vinska vrijednost jedne regije, na što mu je on odgovorio da se vrijednost mjeri koliko je vino loše, te kako je ključ uspjeha uzajamno pomaganje  pa je i  Benić pozvao vinare da se pomažu, a kako bi ostvarili što bolje rezultate te na kraju svima zaželio da uživaju u filmu.

 

U ime Dubrovačko-neretvanske županije, prisutne je pozdravio Davorko Obuljen, podžupan koji je u svom govoru istaknuo kako se Županija zalaže za promociju vina i vinarstva, a prema prijedlogu Strategije razvoja koju je izradila, te kako bi svi koji posjećuju našu županiju, trebali i morali uživati u izvrsnim vinima koje imamo.  

 

 

Dokumentarac Dossier Zinfandel govori o povijesti "tajanstvene loze" koja je u Ameriku stigla u 19. stoljeću i gotovo 180 godina intrigirala znanstvenike, vinare i vinoljupce svojim nepoznatim podrijetlom.

 

 

Zahvaljujući forenzici i DNK analizi, suradnjom američke "vinske detektivke" dr. Carol Meredith , te profesora s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Edija Maletića i Ivana Pejića 2001. došlo je do senzacionalnog otkrića - Zinfandel je hrvatski Crljenak kaštelanski!

 

 

Prof. Dr.sc. Edi Maletić, jedan od vodećih hrvatskih znanstvenika u otkrivanju ovog genetskog misterija, će na Dubrovnik FestiWine-u održati predavanje u petak, 25. travnja s početkom u 16:00 sati u dvorani Visia na temu „Stare sorte za nova europska vina“. Profesor Maletić ujedno je i koautor Strategije razvoja vinarstva i vinogradarstva Dubrovačko-neretvanske županije.

 

U filmu je govorio slavni vinar Miljenko Mike Grgich, pobjednik povijesnog Pariškog kušanja iz 1976. koji je prvi ukazivao na moguće hrvatsko podrijetlo  najpopularnije američke sorte,zin- majstori tj. vrhunski vinari Joel Peterson i Paul Draper, te povjesničar Charles L. Sullivan ... ali i drugi koji su svojim radom pomogli u rasvjetljivanju ove "vinske zagonetke".

 

Najčitanije (7 dana)

Kako povezati Dubrovnik na mrežu autocesta hrvatskim teritorijem
KONAVLE: Poziv na besplatne treninge juda, stolnog tenisa i košarke
Noć muzeja u Konavlima


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja