Srijeda, 5. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županijski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FestiWine: Koje županijsko vino najbolje ljubi stonsku kamenicu

26.04.2014.


U Stonu je u sklopu Dubrovnik FestiWine-a održan „SPOJ NA SLIJEPO“ – potraga za najboljim županijskim vinom uz stonsku kamenicu, a nakon ocjenjivanja, žiriju su se priključile i klape s festivala AKLAPELA, pa je Villa Koruna odzvanjala klapskom pjesmom. Jedan od članova žirija koji je birao najbolje županijsko vino uz stonsku kamenicu bio je i Rene Bakalović koji je dao svoj osvrt.   

 

 

„U preobilju kulinarskih divota Dubrovačko-neretvanske županije nije lako odrediti koja bi gastronomska ikona bila vodeća. Većina znalaca vjerojatno bi ipak kao vodeću atrakciju odabrala stonsku kamenicu. Kako je ideja Dubrovnik FestiWine-a upravo pozicionirati vino u najširem kontekstu, tako je trebalo pomoći profesionalcima pri odabiru savršenog vina za pratnju vodećoj županijskoj gastronomskoj ikoni.

 

 

Kako se ne bi samo „u prazno“ raspravljalo, osmišljena je jednostavna i fascinantna metodologija rješavanja ovog problema. Nedaleko uzgajališta stonskih kamenica u Villi Koruni u Malom Stonu okupili su se stručnjaci raznih profila, njih 16. Dok je vlasnik ustrajno otvarao tek izvađene kamenice, čašama su se prinosile zamaskirane butelje. Bile su naime presvučene folijom kako se ne bi znao njihov identitet i kako bi ocjenjivanje bilo potpuno objektivno. Uz svježe kamenice je posluženo 20 županijskih probranih vina: 18 bijelih i 2 ružičasta. Ocjenjivači su imali na raspolaganju jednostavan sistem ocjenjivanja od 1 do 5  - od lošeg do izvrsnog. Bila je to prava mala kulinarska školica. I opet je problem bio u preobilju mirisa i okusa. Prednjačile su naravno glavne autohtone županijske sorte: pošip, dubrovačka malvasija, maraština i grk. Ružičasta vina su bila vinificirana od plavca malog. Stavovi stručnjaka razlikovali su se. Neki su preferirali francuska iskustva – nuditi uz svježe kamenice svježa vina, pjenušce, dakle u francuskom slučaju šampanjce ili mlade sauvignone. U tom smislu bi od naših županijskih vina prednost imale mlade malvasije i isto tako i ostale bijele sorte.

 

 

No bilo je i mišljenja kako nije nužno slijediti francuska iskustva kako bi mogli i u ovom slučaju postaviti neka naša pravila. Stonske se kamenice među najboljim svjetskim prepoznaju po izrazitoj mineralnosti kojima ih napajaju podzemne vode. Ta prepoznatljiva mineralnost može imat svoj odraz i u „ozbiljnijim“ bijelim vinima kako to stručnjaci vole reći kompleksnim vinima.

 

 

Dakle i u vinima bi se mogla tražiti mineralnost što nije problem pronaći u najboljim vinarijama naše županije. Možemo li čak ponuditi i ružičasta vina bila je još jedna dvojba. Neki su stručnjaci čak inzistirali na tome da se u nekim posebnim okolnostima i posebnim objedima mogu uz stonske kamenice ponuditi čak i naši krasni crnjaci. Sve su se ove dvojbe već razriješile. Ocjene i glasovi su prebrojani, no još se u kratko drže u tajnosti kako bi bile objavljene na svečanoj završnoj večeri Dubrovnik FestiWine-a.“  

Najčitanije (7 dana)

KORONA: Četvero novozaraženih, dvoje stranaca
LIBERTAS: Novi vozni red autobusa
Što sve ima na Župskoj placi


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja