Srijeda, 3. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Kako iskoristiti turistički i kulturološki potencijal stećaka

15.05.2014.


U sklopu projekta HERCUL, koji je prvi projekt Regionalne razvojne agencije DUNEA izravno financiran iz fondova EU, danas je predstavljena ''Strategije za očuvanje stećaka u četiri uključena područja'', koja je, između ostalog, dala smjernice kako dalje razvijati potencijal kojeg u turističkom i kulturološkom smislu pružaju lokaliteti sa stećcima. Tako se, između ostalog, predlaže stvaranje novog turističkog proizvoda ''spajanjem'' lokaliteta sa stećcima s drugim zanimljivim objektima, poput srednjovjekovnih utvrda, na određenom području. Tijekom izrade ovog dokumenta došlo se do broja od gotovo 110 lokaliteta s oko 1300 stećaka na području Dubrovačko-neretvanske županije. Strategiju je izradila tvrtka Neir d.o.o., a predstavio ju je Ivan Alduk, naglasivši potrebu označavanja lokaliteta i stvaranja dodatne infrastrukture, poput centara za posjetitelje.

 

 

Upravo u tom smjeru razvija se dalje i sam projekt HERCUL, u čijem nastavku provedbe aktivnosti slijedi uspostava Turističke staze srednjovjekovnih stećaka te izložba fotografija stećaka na nekoliko lokacija od Dubrovnika do Bruxellesa. Na ruti nove Staze bilo bi 13 lokaliteta, od Neretva do Konavala, gdje se u Dubravci, uz crkve svete Barbare u Konavlima nalazi jedan od dva hrvatska lokaliteta, kandidata za uvrštavanje na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

 

 

Sudionike skupa u ime DUNEA-e pozdravila je direktorica Melanija Milić, koje je posebno istaknula  pilot projekt obnove i konzervacije stećaka u Čepikućima na lokalitetu Novakovo greblje, koji je prvi u potpunosti arheološki i konzervatorski istražen, te u ime Županije zamjenica župana Marija Vučković naglasivši veliku vrijednost ovog dijela naše kulturne baštine, u kojem se oslikavaju općenarodni običaji, ali i jedinstvena povijesna, umjetnička i duhovna baština.

 

 

O izuzetno zanimljivim nalazima na Novakovom greblju, koji su pokazali da prvi grobovi na tom lokalitetu sežu još u 8. stoljeće, govorio je arheolog Domagoj Perkić, dok je sami projekt i buduće aktivnosti predstavila koordinatorica Marija Radovanović iz DUNEA-e.

 

 

Na kraju je pročelnica za obrazovanje, kulturu, znanost i sport  u Županiji dubrovačko-neretvanskoj Marijeta Hladilo predstavila i novi suvenir – stećak, koji je nastao kroz projekt Županije sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture. Suvenir koji predstavlja repliku stećka sljemenjaka s lokacije Novakovo greblje,  izradila je Udruga "Prijatelj" iz Metkovića, koja skrbi o osobama s invaliditetom.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja