Petak, 5. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

KATASTROFALNE POPLAVE: Kako iz Dubrovnika, Župe i Konavala pomoći onima kojima je stvarno potrebno

18.05.2014.


Udruga umirovljenika Župe dubrovačka, župska Matica umirovljenika, te Sindikat umirovljenika zajednički organiziraju akciju prikupljanja pomoći za stradale u poplavama, te pozivaju sve stanovnike i umirovljenike Župe da pomoć donesu u prostorije Kluba umirovljenika u zgradi tzv. stare škole OŠ Župa Dubrovačka svakog dana od utorka do kraja tjedna od 09:00 do 21:00 sat.

 

 

 

U utorak i srijedu od 8 do 20 sati održava se akcija i u Župi svete Marije Magdalene u suradnji s Caritasom.

 


Sva sredstva za higijenu su dobrodošla u trenucima elementarne nepogode, a prema preporuci organizatora kompletan higijenski paket za obitelj bi trebao sadržavati sljedeće:
deterdžent za pranje odjeće 3/1 kg 
šampon za pranje kose 
toaletni sapun 200 gr 4 komada 
toalet papir 
pasta za zube 75 ml 2 komada 
četkica za zube - za odrasle 4 komada 
pjena za brijanje 
brijač za jednokratnu upotrebu 4 komada 
higijenski uložak - veličina normal - 10 komada u pakovanju (2 pakovanja) 
tekućina za pranje posuđa 1/1 l
Ukoliko netko nije u mogućnosti sastaviti cijeli paket bilo bi dobro pokloniti i iduće potrepštine:
dezinfekcijska sredstva- domestos, sanitar i sl.
pelene za djecu i ostale
deterdženti za suđe
pasta za zube i četkice
deke-pokrivači
madraci i vreće za spavanje
konzerve i sl.

 

U prostorijama Crvenog križa na Kantafigu od ponedjeljka od  07 do 5 sati skuplja se pomoć za u poplavi stradalu Slavoniju. Svaki se dan može donijeti higijenske potrepštine i prva pomoć, pribor i sredstva za čišćenje, hrana u konz.ervama, posteljina, odjeća, obuća, baterije, svijeće i sve ostalo što vam padne na pamet ... 

 

 

- Udruga Hvala što postojiš će već svu skupljenu robu namjenjenu buvljaku slati i darovati ljudima ugroženim u ovim kataklizmama- Znate gdje je mjesto skupljanja - prostor do Kolarina .Mislim da je najbolje da sami iskombinirate paket higijenskih potrepština i nekvarljive hrane. ukoliko želite pomoći, napisao je na svom Facebook profilu Antun Žeravica iz Udruge Hvala što postojiš. Potrepštine se mogu donijeti od 8 do 20 sati svakim radnim danom.

 

NK Župa Dubrovačka također se priključuje humanitarnoj akciji za stradale u poplavama. Svaki danom u vremenu od 14.00 do 22.00 sata u klupskim prostorijama na igralištu u Čibači prikuplja se pomoć u hrani, odjeći, higijenskim potrebstinama, svijeće...

 

- U utorak 20. svibnja i srijedu 21. svibnja od 10,00 do 14,00 sati na Gradskom bazenu Jug (u klupskom kafiću, stražnji ulaz) prikupljamo vodu, hranu za bebe i pelene, poručuju iz VK Jug - CO.

 

Općina Konavle u suradnji s Caritasom Biskupije dubrovačke organizirala je prikupljanje pomoći za postradale u poplavama organizira u Domu kulture na Grudi i to počevši od 19. svibnja 2014. u vremenu od 9,00 pa sve do 18,00 sati.

Po preporuci Caritasa najpotrebnija su dezifenkcijska sredstva – domestos, sanitar i sl., pelene za djecu i odrasle, detarženti za suđe, pasta za zube i četkice, deke – pokrivači, madraci, vreće za spavanje, konzerve i sl. Također, svi oni koji to žele mogu uplatiti i novčana sredstva na slijedeći račun IBAN HR6923400091511555516, poziv na broj 08 s naznakom za postradale od poplava.

 

 

 

Dubrovački Caritas već je organizirao akcije pomoći pridruživši se tako onima koji žele pružiti pomoć stanovništvu u poplavljenima mjestima Slavonije i Bosne i Hercegovine, te se i dalje pozivaju svi ljudi dobrog srca na sudjelovanje u ovoj akciji.

 

 

 

 

Ove i iduće nedjelje 25. svibnja u župama i crkvama Dubrovačke biskupije prikuplja se  novčana pomoć koju će dubrovački Caritas uputiti onima koji su pogođeni ovim strašnim elementarnim nepogodama.

 

 

 

 

Pomoći se može i direktnom uplatom na žiro-račun Caritasa Dubrovačke biskupije HR2423400091110646693, s naznakom: Za stradale od poplave.

 

 

 

Akciju prikupljanja pomoći za poplavljena područja u Bosni i Hercegovini organizira i Medžlis islamske zajednice u Dubrovniku

 

 

 

- Svjedoci smo teške tragedije koja je zadesila Bosnu i Hercegovinu i njen narod. U ovom trenutku imamo moralnu obvezu da svojim djelovanjem pokažemo solidarnost i suosjećanje sa svima onima koji u ovom trenutku pate, stoji u dopisu hadži Salkan efendije Herića, glavnog dubrovačkog imama, u kojem se također ističe:

 

 

 

- Medžlis islamske zajednice u Dubrovniku je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći unesrećenima u poplavama putem uplata donacija na žiro račun.  Kako bismo bili što učinkovitiji ovim putem vas molimo da se već od danas, a i tijekom naredne sedmice uključite u akciju doniranja novčanih sredstava za poplavama pogođena područja u Bosni i Hercegovini.

 

 

Prikupljena sredstva možete uplatiti na žiro račun islamske zajednice Dubrovnik HR1723400091410155950, s naznakom ”ZA UNESREĆENE U POPLAVAMA”, ili osobno uplatiti na blagajni medžlisa.

 

 

 

Za sve dodatne informacije i upite možete nazvati na telefon 020/323-886 ili na mobitel 099/310 99 16.

 

 

- Apeliramo na građane da doniraju više higijenskih proizvoda, a koji su prijeko potrebni za očuvanje zdravlja ugroženog stanovništva, kao i ostalih potrepšina navedenih u popisu, koje možete dostaviti u prostorije Merhameta Dubrovnik, na adresu Obala Pape Ivana Pavla II 35.

Kontakt telefon 020/418- 925  ili na mobitel  099/721 51 76., poručuje se.

 

 

 

Prikuplja se:

 

 

HRANA I VODA

 

Flaširana voda

 

Konzervirana hrana – povrće, voće,meso, tjestenine, juha, sok

 

Mlijeko – u prahu , konzervirano ili u tetrapak

 

Dojenčadi – hrana za bebe, pelene za jednokratnu upotrebu

 

Hrana za starije ili osobe sa posebnim potrebama (dijabetičari)

 

 

 

LIJEKOVI I SREDSTVA ZA HIGIJENU

 

Prva pomoć sa zavojima, gaze, lijekovi protiv bolova

 

Toaletni papir

 

Sapun za ruke

 

Pasta i četkice za zube

 

 

 

OSTALE POTREPŠTINE

 

Baterije za radio i svjetiljke

 

Svijeće

 

Jednokratni pribor za jelo, uključujući i papir ručnici i salvete

Odjeća i obuća

 

 

 

Inače, zbog katastrofalnih poplava koje su pogodile područja Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, Hrvatski Crveni križ je pokrenuo apel za prikupljanje pomoći ugroženom stanovništvu.

 

 

 

Za stanovnike koji žive na područjima pogođenima poplavama u Republici Hrvatskoj donacije se mogu uputiti:

- uplatama na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 08*

- pozivom na donatorski telefon broj 060 90 11 (6,25 kn, PDV uključen)**

on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa.

 

 

 

Za BiH i Srbiju

Za stanovnike Bosne i Hercegovine te Srbije prikuplja se isključivo novčana pomoć, a donacije se mogu uputiti:

- za pomoć stanovnicima u Bosni i Hercegovini na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 05 (primjer internet uplate i opće uplatnice)*

- za pomoć stanovnicima u Srbiji na broj računa IBAN: HR 6923400091511555516 poziv na broj 07 (primjer internet uplate i opće uplatnice)*

on-line donacijama na internetskim stranicama Hrvatskog Crvenog križa

 

 

 

Hrvatski Crveni križ će prikupljena sredstva rasporediti potrebitima u Hrvatskoj ili dostaviti nacionalnim društvima Crvenog križa Bosne i Hercegovine i Srbije. Crveni križ zahvaljuje na svim donacijama. Sve on-line uplate izvršene putem PBZ Carda, uplate u poslovnicama Privredne banke Zagreb i Zagrebačke banke oslobođene su bankovnih naknada.

*Prilikom uplate iz inozemstva koristite SWIFT: PBZGHR2X

Hrvatski Caritas poziva građane da pomognu poplavljenim Slavoncima

 

 

Hrvatski Caritas pozvao je danas sve građane i tvrtke da svojim novčanim prilozima priskoče u pomoć Slavoncima čije su kuće i njive poplavljene.

 

 

Iz Caritasa navode da je novčanu pomoć moguće uplatiti na žiro-račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR05 2340 0091 1000 8034 0, poziv na broj 175 ili on-line uplatama na www.caritas.hr.

 

 

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina naveo je da će iz interventnih sredstava Hrvatski Caritas uputiti 20.000 kuna za osiguravanje hrane i pitke vode ugroženim obiteljima.

- Brojne obitelji ostale su bez krova nad glavom. Preko noći uništeni su im domovi. Sada su suočeni s neizvjesnošću i zabrinuti za sutra. Želimo im pomoći da prebrode teške trenutke u kojima sa zebnjom spašavaju svoje poplavljene domove, želimo im poručiti da nisu sami i da računaju na pomoć i u sanaciji i obnovi domova nakon povlačenja vode. Stoga pozivamo i sve građane da se prema svojim mogućnostima uključe u prikupljanje novčane pomoći za naše postradale sugrađane", rekao je Svalina.

 

 

U većini gradova i sela kanali su pod vodom, usjevi potopljeni, radni strojevi stoje u vodi, a kuće i pokućstvo uništeni. Na terenu su i dalje ekipe za hitne intervencije civilne zaštite, pripadnici Hrvatske vojske te stanovnici koji nastoje spriječiti daljnju štetu i zaštititi svoje kuće i imanja.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja