Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/zupskipo/public_html/connect/spajaj.php on line 4
EURO-IZBORI: Na jugu Hrvatske najslabiji odaziv u Župi - Župskiportal.hr - Novi župski šir

Subota, 26. svibnja 2018.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

EURO-IZBORI: Na jugu Hrvatske najslabiji odaziv u Župi

25.05.2014.


Odaziv na izbore za Europski parlament, na kojima Hrvatska danas bira 11 svojih zastupnika, bolji je nego prošle godine, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

 

 

 

 

Do 11 sati na birališta je izašlo 7,64 posto biraĆØa, odnosno oko njih 247.620. To je 1,65 posto više nego na lanjskim europskim izborima, kada je do 11 sati glasovalo5,98 posto biraĆØa.

 

 

 

 

U DubrovaĆØko-neretvankoj županiji do 11 sati glasalo je 8,31 posto (7.101) od 108.290 registriranih biraĆØa, što je takoĆ°er više nego lani kad je do 11 sati glasalo 6,29 posto biraĆØa.   Na dubrovaĆØkom podruĆØju izašlo je  6,81 posto glasaĆØa, u Konavlima 6,46 posto, u DubrovaĆØkom primorju 11,45 posto, a najslabiji je odaziv u Župi dubrovaĆØkoj gdje je glasovalo tek 4,42 posto biraĆØa.

 

 

 

 

Oko 3,8 milijuna biraĆØa u Hrvatskoj i inozemstvu danas bira 11 zastupnika, jednog manje nego lani, no bira ih na puni, petogodišnji mandat.

 

 

 

Nema ozbiljnijih prigovora na izborni postupak, odnosno dobiveni prigovori zanemarivi su u odnosu na sve dosadašnje izbore, kaže ĆØlan DIP-a Davor OrloviƦ. I sa sigurnosnog aspekta, odnosno po izvješĆ¦u policije, sve je u redu, dodaje OrloviƦ.

 

 

 

Pristigli podaci govore da interesa ima. Od 8.116 biraĆØa upisanih na 11 mjesta koja zbog poplave nisu otvorena u Gunji, te dijelovima opƦina Drenovci i Vrbanja, do 11 sati glasovao je 131 biraĆØ.

 

 

 

 

Udruga GONG priopƦila je kako je do 11 sati zaprimila malobrojne primjedbe graĆ°ana, uglavnom zbog kršenja izborne šutnje te agitiranja pojedinih stranaĆØkih promatraĆØa za odreĆ°enu politiĆØku opciju, ali i nedovoljnu educiranost nekih ĆØlanova biraĆØkih odbora o izbornoj proceduri.

 

 

Iz GONG-a istiĆØu kako, "bez obzira na upitnu svrsishodnost izborne šutnje u postojeƦem obliku", apeliraju na izborne kandidate i stranke da se suzdrže od izborne promidžbe. Navode, naime, kako zaprimaju dojave biraĆØa da danas dobivaju sms poruke (HDZ, Savez za Hrvatsku), pozive (SDP), e-mailove (HDZ), reklame na društvenim mrežama (Forum mladih SDP-a), te letke (Savez za Hrvatsku).

 

 

 

GONG poziva biraĆØe da ostvare svoje biraĆØko pravo i koristeƦi moguƦnost preferencijalnog glasovanja, navodeƦi kako se biraĆØi u dojavama žale na nedovoljnu educiranost pojedinih biraĆØkih odbora u davanju uputa biraĆØima kako iskoristiti preferencijski glas. Iz GONG-a zato podsjeƦaju kako je valjan glas za kandidata, ĆØak i ako biraĆØi ne zaokruže listu.

Zaprimili su, kažu, i nekoliko dojava o agitiranju dijela promatraĆØa HDZ-a u Zagrebu, zbog ĆØega podsjeƦaju registrirane promatraĆØe na njihova prava i dužnosti, izmeĆ°u ostalog i da ne smiju popisivati imena izašlih biraĆØa, agitirati za odreĆ°enu politiĆØku opciju te ometati rad izbornih tijela.

 

 

 

 

Napominju i kako biraĆØi s prebivalištem u Hrvatskoj, koji nisu upisani u popis biraĆØa jer im je osobna iskaznica istekla prije 14. svibnja 2014. godine, mogu glasati uz potvrdu izvaĆ°enu u svom uredu za opƦu upravu.

 

 

 

 

TakoĆ°er, biraĆØi iz poplavama ugroženih podruĆØja (Gunja, Drenovci i Vrbanja) mogu glasati na bilo kojem biraĆØkom mjestu uz predoĆØenje osobne iskaznice ili uz dva svjedoka koji potvrĆ°uju njihov identitet. Pripadnici Oružanih snaga, policije, HGSS-a, Crvenog križa i volonteri na poplavljenim podruĆØjima mogu glasati na bilo kojem biraĆØkom mjestu s potvrdom koju im izdaje bilo koji ured državne uprave.

 

 

 

 

Hrvatska danas bira 11 zastupnika u Europski parlament, birališta su otvorena u sedam sati, a zatvaraju se u 19 sati. Oko 3, 8 milijuna biraĆØa u Hrvatskoj i inozemstvu bira zastupnika manje nego prošle godine, no bira ih na puni, petogodišnji mandat.

Za 11 mjesta u Bruxellesu natjeĆØe se 275 kandidata sa 25 lista, 18 samostalnih stranaĆØkih i sedam koalicijskih. Svoje pravo biraĆØi mogu ostvariti na 6. 337 biraĆØkih mjesta, 79 ih je u inozemstvu, a 6. 258 u Hrvatskoj. U inozemstvu se glasuje u 49 država, prva birališta otvorena su u Australiji.

 

 

Hrvatska na izbore izlazi pod dojmom katastrofalne poplave koja je prije tjedan dana pogodila istoĆØnu Slavoniju. No, nadležna izborna tijela uĆØinila su sve da i biraĆØima, koji su morali napustiti svoje domove, danas omoguƦe glasovanje, ako to žele.

 

 

U Hrvatskoj je i danas na snazi izborna šutnja, do 19 sati zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora.

Prve izborne rezultate, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit Ʀe iza 23 sata, nakon što se u svim ĆØlanicama Unije zatvore birališta, jer Talijani mogu glasovati do 23 sata.

Naime, zakonom je na razini Europske unije propisano da države ĆØlanice ne smiju objavljivati rezultate prije nego što se zatvore biraĆØka mjesta u državi ĆØiji biraĆØi posljednji glasuju.

 

 

 

Prve rezultate DIP Ʀe objaviti na tiskovnoj konferenciji, te na internetskim stranicama (www.izbori.hr).  

 

 

 

Izbore prati više od šest i pol tisuƦa promatraĆØa, 335 ih je iz dviju nevladinih udruga, ostali su stranaĆØki. Procjenjuje se da Ʀe euroizbori Hrvatsku stajati 60-ak milijuna kuna.

 

 

 

Europarlamentarci se biraju sustavom preferencijalnoga glasovanja - graĆ°ani, osim odreĆ°ene liste, mogu zaokružiti i odreĆ°enog kandidata s liste za koju glasuju. Preferirani glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista. Cijela zemlja je jedna izborna jedinica, a izborni prag iznosi pet posto.

 

 

 

Izbori za Europski parlament ovih se dana održavaju u svih 28 država ĆØlanica Unije, a bira se 751 zastupnik na manadat od pet godina.

 

 

 

Izravni izbori za Europski parlament održavaju se od 1979. godine. Države ĆØlanice u Parlamentu mogu imati najmanje šest zastupnika, a najviše 96, proporcionalno broju stanovnika.

 


Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 122

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 177

Najčitanije (7 dana)

Å USTAR S NARDELLIJEM: I dalje Ʀemo poticati obnovu turistiĆØkih kapaciteta
GDPR: Smiju li roditelji bez dozvole djece vidjeti ocjene u imeniku
Župski laureati su ĆØs AnĆ°ela ƆesiƦ, Petar Ivelja i Marijo BaroviƦ


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetkovię, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačięe kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeęi naše stranice slažete se s korištenjem kolačięa. Pročitajte više: Uvjeti korištenja