Petak, 19. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

EURO-IZBORI: Na jugu Hrvatske najslabiji odaziv u Župi

25.05.2014.


Odaziv na izbore za Europski parlament, na kojima Hrvatska danas bira 11 svojih zastupnika, bolji je nego prošle godine, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP).

 

 

 

 

Do 11 sati na birališta je izašlo 7,64 posto birača, odnosno oko njih 247.620. To je 1,65 posto više nego na lanjskim europskim izborima, kada je do 11 sati glasovalo5,98 posto birača.

 

 

 

 

U Dubrovačko-neretvankoj županiji do 11 sati glasalo je 8,31 posto (7.101) od 108.290 registriranih birača, što je također više nego lani kad je do 11 sati glasalo 6,29 posto birača.   Na dubrovačkom području izašlo je  6,81 posto glasača, u Konavlima 6,46 posto, u Dubrovačkom primorju 11,45 posto, a najslabiji je odaziv u Župi dubrovačkoj gdje je glasovalo tek 4,42 posto birača.

 

 

 

 

Oko 3,8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu danas bira 11 zastupnika, jednog manje nego lani, no bira ih na puni, petogodišnji mandat.

 

 

 

Nema ozbiljnijih prigovora na izborni postupak, odnosno dobiveni prigovori zanemarivi su u odnosu na sve dosadašnje izbore, kaže član DIP-a Davor Orlović. I sa sigurnosnog aspekta, odnosno po izvješću policije, sve je u redu, dodaje Orlović.

 

 

 

Pristigli podaci govore da interesa ima. Od 8.116 birača upisanih na 11 mjesta koja zbog poplave nisu otvorena u Gunji, te dijelovima općina Drenovci i Vrbanja, do 11 sati glasovao je 131 birač.

 

 

 

 

Udruga GONG priopćila je kako je do 11 sati zaprimila malobrojne primjedbe građana, uglavnom zbog kršenja izborne šutnje te agitiranja pojedinih stranačkih promatrača za određenu političku opciju, ali i nedovoljnu educiranost nekih članova biračkih odbora o izbornoj proceduri.

 

 

Iz GONG-a ističu kako, "bez obzira na upitnu svrsishodnost izborne šutnje u postojećem obliku", apeliraju na izborne kandidate i stranke da se suzdrže od izborne promidžbe. Navode, naime, kako zaprimaju dojave birača da danas dobivaju sms poruke (HDZ, Savez za Hrvatsku), pozive (SDP), e-mailove (HDZ), reklame na društvenim mrežama (Forum mladih SDP-a), te letke (Savez za Hrvatsku).

 

 

 

GONG poziva birače da ostvare svoje biračko pravo i koristeći mogućnost preferencijalnog glasovanja, navodeći kako se birači u dojavama žale na nedovoljnu educiranost pojedinih biračkih odbora u davanju uputa biračima kako iskoristiti preferencijski glas. Iz GONG-a zato podsjećaju kako je valjan glas za kandidata, čak i ako birači ne zaokruže listu.

Zaprimili su, kažu, i nekoliko dojava o agitiranju dijela promatrača HDZ-a u Zagrebu, zbog čega podsjećaju registrirane promatrače na njihova prava i dužnosti, između ostalog i da ne smiju popisivati imena izašlih birača, agitirati za određenu političku opciju te ometati rad izbornih tijela.

 

 

 

 

Napominju i kako birači s prebivalištem u Hrvatskoj, koji nisu upisani u popis birača jer im je osobna iskaznica istekla prije 14. svibnja 2014. godine, mogu glasati uz potvrdu izvađenu u svom uredu za opću upravu.

 

 

 

 

Također, birači iz poplavama ugroženih područja (Gunja, Drenovci i Vrbanja) mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu uz predočenje osobne iskaznice ili uz dva svjedoka koji potvrđuju njihov identitet. Pripadnici Oružanih snaga, policije, HGSS-a, Crvenog križa i volonteri na poplavljenim područjima mogu glasati na bilo kojem biračkom mjestu s potvrdom koju im izdaje bilo koji ured državne uprave.

 

 

 

 

Hrvatska danas bira 11 zastupnika u Europski parlament, birališta su otvorena u sedam sati, a zatvaraju se u 19 sati. Oko 3, 8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu bira zastupnika manje nego prošle godine, no bira ih na puni, petogodišnji mandat.

Za 11 mjesta u Bruxellesu natječe se 275 kandidata sa 25 lista, 18 samostalnih stranačkih i sedam koalicijskih. Svoje pravo birači mogu ostvariti na 6. 337 biračkih mjesta, 79 ih je u inozemstvu, a 6. 258 u Hrvatskoj. U inozemstvu se glasuje u 49 država, prva birališta otvorena su u Australiji.

 

 

Hrvatska na izbore izlazi pod dojmom katastrofalne poplave koja je prije tjedan dana pogodila istočnu Slavoniju. No, nadležna izborna tijela učinila su sve da i biračima, koji su morali napustiti svoje domove, danas omoguće glasovanje, ako to žele.

 

 

U Hrvatskoj je i danas na snazi izborna šutnja, do 19 sati zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena rezultata, kao i prethodnih, neslužbenih rezultata izbora.

Prve izborne rezultate, Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će iza 23 sata, nakon što se u svim članicama Unije zatvore birališta, jer Talijani mogu glasovati do 23 sata.

Naime, zakonom je na razini Europske unije propisano da države članice ne smiju objavljivati rezultate prije nego što se zatvore biračka mjesta u državi čiji birači posljednji glasuju.

 

 

 

Prve rezultate DIP će objaviti na tiskovnoj konferenciji, te na internetskim stranicama (www.izbori.hr).  

 

 

 

Izbore prati više od šest i pol tisuća promatrača, 335 ih je iz dviju nevladinih udruga, ostali su stranački. Procjenjuje se da će euroizbori Hrvatsku stajati 60-ak milijuna kuna.

 

 

 

Europarlamentarci se biraju sustavom preferencijalnoga glasovanja - građani, osim određene liste, mogu zaokružiti i određenog kandidata s liste za koju glasuju. Preferirani glasovi vrijede samo ako pojedini kandidat dobije najmanje deset posto glasova koje je osvojila njegova lista. Cijela zemlja je jedna izborna jedinica, a izborni prag iznosi pet posto.

 

 

 

Izbori za Europski parlament ovih se dana održavaju u svih 28 država članica Unije, a bira se 751 zastupnik na manadat od pet godina.

 

 

 

Izravni izbori za Europski parlament održavaju se od 1979. godine. Države članice u Parlamentu mogu imati najmanje šest zastupnika, a najviše 96, proporcionalno broju stanovnika.

 

Najčitanije (7 dana)

Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor
Plenković u Dubrovniku na središnjem izbornom skupu HDZ-a
DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja