Subota, 15. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

DUBROVAČKI CARITAS: Novac za stradale od poplava se i dalje skuplja

30.05.2014.


Caritas Dubrovačke biskupije na različite načine se uključio u pružanje pomoći stanovništvu na poplavljenim područjima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji. Uplatio je 130 000 kuna pomoći poplavljenim biskupijama, u zajedništvu s drugima organizirao je, prikupio i poslao preko 120 tona pomoći, a u akciji po župama do sad je prikupio preko 70 000 kuna kojima će također pomoći poplavljenima. Neke od akcija su završene, a neke se nastavljaju.

 

BRZA REKCIJA CARITASA

 

U tjednu u kojem su počele poplave točnije u petak, 16. svibnja Caritas Dubrovačke biskupije uputio je dopis svim župnim uredima i samostanima na području Dubrovačke biskupije u kojem ih se poziva da već u nedjelju, 18. svibnja počnu prikupljati novčanu pomoć za stradale u poplavama u Slavoniji, Bosni i Hercegovini i Srbiji, te da se to prikupljanje nastavlja i u nedjelju, 25. svibnja. U subotu, 17. svibnja vjernici su i putem medija obavješteni o ovoj akciji kao i o tome da pomoć mogu uplatiti direktno na žiro-račun Caritasa Dubrovačke biskupije HR2423400091110646693, s naznakom: Za stradale od poplave.

Na razini cijele Hrvatske Hrvatski Caritas, odlukom svog predsjednika biskupa mons. Josipa Mrzljaka, akciju prikupljanja pomoći poplavljenima pokrenuo je u subotu, 17. svibnja.

 

 

PRVA NOVČANA POMOĆ ZA STRADALE U IZNOSU OD 130 000 KUNA

 

U ponedjeljak, 19. svibnja Caritas Dubrovačke biskupije uplatio je hitnu jednokratnu pomoć nad/biskupijama na području kojih su poplave napravile velike probleme kako bi se što prije mogla pružiti pomoć stradalom stanovništvu. Tako je uplaćeno po 25 000 kuna Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije i Požeške biskupije, kao i Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije i Banjalučke biskupije te 30 000 kuna Caritasu Beogradske nadbiskupije, što ukupno iznosi 130 000 kuna. O tome je medije izvjestio istog dana ravnatelj Caritasa Dubrovačke biskupije mr. don Robert Ćibarić.

 

 

ZAJEDNIČKA AKCIJA „DUBROVNIK ZA OBITELJI POGOĐENE POPLAVAMA“

 

Kako je situacija iz sata u sat na poplavljenim područjima postajala sve teža, vjernici su se interesirali može li se prikupljati i konkretna, a ne samo novčana pomoć. Tijekom nedjelje i ponedjeljka predstavnici Caritasa dogovarali su sa Dubrovačko-neretvanskom županijom i Gradom Dubrovnikom te facebook grupom „Dubrovnik za obitelji pogođene poplavama“ načine kako to organizirati, tako da je od utorka, 20. svibnja u prostorima Sportske dvorane u Gospinom polju u Dubrovniku počela zajednička akcija prikupljanja hrane, odjeće, lijekova, higijenskih potrepština i ostalih potrebnih stvari za stradalnike na poplavljenim područjima. Caritas je organizirao i mjesta prikupljanja u drugim dijelovima biskupije: u župi sv. Marije Magdalene u Mandaljeni u Župi Dubrovačkoj, u Domu kulture na Grudi u Konavlima, u župa sv. Vlaha u Janjini na Pelješcu, u župnoj dvorani u župi sv. Vlaha u Stonu, u prostorijama JVP Mljet u Babinom Polju i Goveđarima. Tijekom vremena pojavljivala su se i nova mjesta prikupljanja tako da su mnoge župe prikupljale pomoć u svojim prostorijama i onda je prevozile na zajednička mjesta prikupljanja.

Caritas Dubrovačke biskupije je također dogovorio s trgovačkim lancima Pemo, Tommy i Konzum da u više njihovih prodavaonica budu košare u koje će kupci moći za potrebite ostavljati hranu i higijenske potrepštine.

Prema izvješću Caritasa, prvog dana prikupljanja u utorak, 20. svibnja iz Gospinog polja u kasnim večernjim satima krenuo je tegljač s 21 tonom pomoći prema župi Tolisa pokraj Orašja u Bosni i Hercegovini. Potvrđeno je da je tegljač stigao na odredište slijedećeg dana kasno navečer jer je na granici čekao 12 sati. Drugog dana, 21. svibnja tegljač sa 22 tone pomoći upućen je prema župnom uredu u Maglaju, gdje je stigao slijedećeg dana. Trećeg dana, 22. svibnja, avion s tonom najnužnije pomoći iz Dubrovnika je poletio prema Zagrebu, a odakle su pomoć volonteri Zagrebačke nadbiskupije proslijedili stradalim stanovnicima Gunje preko Županje. Istog dana navečer krenuo je i treći tegljač s 11 tona pomoći prema Orašju u Bosni i Hercegovini. Četvrtog dana prikupljanja, 23. svibnja ukrcana su dva tegljača pomoći: jedan s 23 tone pomoći je krenuo prema Mirkovcima pokraj Vinkovaca, a kamion s 3.5 tone pomoći, većinom potrepština za djecu, prema Osijeku. U subotu, 24. svibnja tegljač s 15 tona madraca, posteljine, pokrivača, ručnika i sl. poslan je za Orašje, dok je u ponedjeljak, 26. svibnja tegljač s 22 tone pomoći poslan prema Crvenom križu u Tuzli. Također se planira poslati i kamion sijena u Slavoniju.

Caritas Dubrovačke biskupije pružio je i logističku pomoć drugima koji su organizirali prikupljanje primjerice Bošnjačkom dobrotovornom društvu „Merhamet“ kojem je dao prijevoz za Bosnu kamionom od 2.5 tone kojeg je Caritasu na raspolaganje za pomoć stavio anonimni donator iz Konavala.

 

 

ZAHVALNOST SVIMA, ALI BAŠ SVIMA, KOJI SU SE UKLJUČILI

 

Iznimno veliki broj obitelji, pojedinaca, djece, župa, škola, udruga, tvrtki i raznih skupina uključio se srcem u akciju prikupljanja pomoći poplavljenim područjima iskazujući tako solidarnost s onim najpotrebnijima bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, zaboravljajući čak i ratna stradanja i pružajući pomoć čovjeku u nevolji. Iz Caritasa svima od srca zahvaljuju.

 

 

Akcija se ne bi mogla izvesti bez predanog volonterskog rada. U akciju se uključilo oko 200 volontera, kako mladih volontera Susreta hrvatske katoličke mladeži, volontera Caritasa tako i volontera organiziranih preko facebook grupe. Njima Caritas posebno zahvaljuje.

 

 

MOLITVENA POTPORA

 

Uz novčanu i materijalnu pomoć osobama pogođenim poplavama poslana je i ona duhovna poruka podrške u teškim trenucima njihovog života: „Niste sami!“ Solidarnost sa stradalnicima iskazuje se i molitvenom potporom kako onom zajedničkom na misama i zajedničkim molitvama tako i pojedinačnom jer oni koji mole uključuju tu nakanu u svoje molitve.

  

 

 

AKCIJE POMOĆI KOJI SU U TIJEKU

 

Zajednička akcija prikupljanja pomoći u Gospinom polju je završena, a sva pomoć koja naknadno bude dolazila iz drugih mjesta u biskupiji naknadno će se slati potrebnima. Pomoć se može ostaviti u prostorijama Caritasa Dubrovačke biskupije, Obala pape Ivana Pavla II. 44a (iza autobusnog kolodvora). Za sad nemojte donositi odjeću, mole iz Caritasa.

 

 

Još traje i akcija prikupljanja novčane pomoći vjernika po dubrovačkim župama  u kojoj je dosad prikupljeno više od 70.000 kn, a do završetka akcije očekuje se iznos veći od 100.000 kn, koji će se uputiti područjima koja su najviše stradala. 

 

 

Nastavlja se i prikupljanje novčanih sredstava na žiro-račun Caritasa Dubrovačke biskupije HR2423400091110646693, s naznakom: Za stradale od poplave.

 

 

Također je aktivan i donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 060 90 10, a cijena poziva je 6,25 kuna u što je uključen PDV.

 

 

Razvoj situacije i potrebe stanovništva na poplavljenim područjima Caritas Dubrovačke biskupije će i dalje pratiti i uključivati se u pružanje pomoći.

 

Angelina Tadić

Najčitanije (7 dana)

Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja