Subota, 21. srpnja 2018.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Radar će sprječavat bujične poplave i u Župi

04.06.2014.


Trodnevni sastanak timova 2,2 milijuna kuna vrijednog projekta ADRIARadNet započeo je raspravom o  dosadašnjem tijeku projekta te razradi aktivnosti planiranih za buduće razdoblje.

 

 

Dubrovačko-neretvanska županija uspješno završava projektom predviđene aktivnosti što će u konačnici rezultirati postavljenjem mini hidrometeorološkog radara – prvog meteorološkog radara na području srednjeg i južnog Jadrana.

 

 

Radarski podatak je strateški podatak i za područje ovog dijela Jadrana od izuzetne je važnosti posebno imajući u vidu da je upravo područje Grada Dubrovnika, općina Župa dubrovačka i Konavle, uz dolinu Neretve, izuzetno pogođeno bujičnim poplavama. Radar će meteorolozima omogućiti točno prognoziranje obilnijih oborina, tuče i grmljavinskog vremena nekoliko sati unaprijed čime će žurne službe imati dovoljno vremena za preventivno djelovanje u slučaju iznenadnih nepovoljnih vremenskih prilika.

 

 

Sastanak je okupio oko tridesetak sudionika iz Italije, Albanije i Hrvatske koji će u nastavku programa razgovarati i o ulozi radara u poboljšanju sigurnosti zračnog prometa na dubrovačkom području, posjetit će meteorološku službu Hrvatske kontrole zračne plovidbe i Glavnu meteorološku postaju Dubrovnik. O značaju i koristima podataka prikupljenih putem budućeg radara posebno će biti riječi u petak na posebnom okruglom stolu u čijem će radu sudjelovati i  stalni predstavnik Hrvatske pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji  i ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda   Ivan Čačić.

 

 

Nositelj projekta je CETEMPS – Centar izvrsnosti pri Sveučilištu u L'Aquili, ostali talijanski partneri su Regija Marche, Regija Abruzzo, Beep Innovation Srl – tvrtka za razvoj informacijskih tehnologija, a albanski Minstarstvo unutarnjih poslova Republike Albanije, podružnica Međunarodnog centra za praćenja stanja u okolišu CIMA te Institut za geoznanost, energiju, vodu i okoliš. Uspješnom realizacijom projekta Dubrovačko-neretvanska županija će, inače jedini hrvatski partner, dobiti oko 2,2 milijuna kuna iz sredstava Instrumenta pretpristupne pomoći IPA ADRIATIC CBC 2007-2013. Ukupna vrijednost projekta je preko 20 milijuna kuna.

 

Najčitanije (7 dana)

Do 1. rujna ulica Put Tihe od 19 do 24 sata postaje pješačka zona
Stabilizirano težište nekretnina na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja