Ponedjeljak, 13. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Radar će sprječavat bujične poplave i u Župi

04.06.2014.


Trodnevni sastanak timova 2,2 milijuna kuna vrijednog projekta ADRIARadNet započeo je raspravom o  dosadašnjem tijeku projekta te razradi aktivnosti planiranih za buduće razdoblje.

 

 

Dubrovačko-neretvanska županija uspješno završava projektom predviđene aktivnosti što će u konačnici rezultirati postavljenjem mini hidrometeorološkog radara – prvog meteorološkog radara na području srednjeg i južnog Jadrana.

 

 

Radarski podatak je strateški podatak i za područje ovog dijela Jadrana od izuzetne je važnosti posebno imajući u vidu da je upravo područje Grada Dubrovnika, općina Župa dubrovačka i Konavle, uz dolinu Neretve, izuzetno pogođeno bujičnim poplavama. Radar će meteorolozima omogućiti točno prognoziranje obilnijih oborina, tuče i grmljavinskog vremena nekoliko sati unaprijed čime će žurne službe imati dovoljno vremena za preventivno djelovanje u slučaju iznenadnih nepovoljnih vremenskih prilika.

 

 

Sastanak je okupio oko tridesetak sudionika iz Italije, Albanije i Hrvatske koji će u nastavku programa razgovarati i o ulozi radara u poboljšanju sigurnosti zračnog prometa na dubrovačkom području, posjetit će meteorološku službu Hrvatske kontrole zračne plovidbe i Glavnu meteorološku postaju Dubrovnik. O značaju i koristima podataka prikupljenih putem budućeg radara posebno će biti riječi u petak na posebnom okruglom stolu u čijem će radu sudjelovati i  stalni predstavnik Hrvatske pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji  i ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda   Ivan Čačić.

 

 

Nositelj projekta je CETEMPS – Centar izvrsnosti pri Sveučilištu u L'Aquili, ostali talijanski partneri su Regija Marche, Regija Abruzzo, Beep Innovation Srl – tvrtka za razvoj informacijskih tehnologija, a albanski Minstarstvo unutarnjih poslova Republike Albanije, podružnica Međunarodnog centra za praćenja stanja u okolišu CIMA te Institut za geoznanost, energiju, vodu i okoliš. Uspješnom realizacijom projekta Dubrovačko-neretvanska županija će, inače jedini hrvatski partner, dobiti oko 2,2 milijuna kuna iz sredstava Instrumenta pretpristupne pomoći IPA ADRIATIC CBC 2007-2013. Ukupna vrijednost projekta je preko 20 milijuna kuna.

 

Najčitanije (7 dana)

Stožer: Sedam novozaraženih na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja