Utorak, 19. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Arhitekti o UPU Bosanka: Osmisliti područje od Rijeke dubrovačke do Brgata, bez agresivnih projekata

17.06.2014.


Društvo arhitekata Dubrovnika sudjelovalo je na prethodnoj, javnoj i ponovljenoj raspravi o UPU-u ''Bosanka'' i proučilo dokumentaciju o kojoj se pisalo te  zaključilo:

 

 

 

Radi se o agresivnom nekretninskom projektu kojim par privatnih poduzetnika  želi bezobzirno doći do velike zarade izgradnjom kuća  za tržište prodajući pogled na Grad.

 

 

 

Javni interes je zaštita spomeničke cjeline Dubrovnika koju čini prirodna i graditeljska baština i koja se neprekidno provodi u prostornim planovima proteklih 50 godina.

 

 

 

Dužnost je Županije i njenog Zavoda za prostorno planiranje da dosljedno provode zaštitu javnog interesa. Županija ne može i ne smije dati suglasnost na plan kojim se predviđa bilo kakva  izgradnja vidljiva iz Grada i koja narušava pogled na Grad a što je sve propisano važećim prostornim planovima.

 

 

Društvo arhitekata je više puta tražilo da se cijeli prostor visoravni iznad Grada od Strinčjere  na zapadu do Brgata na istoku planira cjelovito. Udruženje hrvatskih arhitekata ponudilo je Gradu Dubrovniku u prosincu 2010. godine da bez troška za Grad provede arhitektonsko-urbanistički natječaj za rješavanje prostora od Rijeke Dubrovačke do Brgata uključivo i rješenje prometne infrastrukture.  Grad taj prijedlog nije prihvatio.

 

 

Društvo arhitekata Dubrovnika i dalje smatra i zalaže se da je neophodno da se područje visoravni iznad Grada od Rijeke Dubrovačke do Brgata, povijesno središte Dubrovačke Astareje, planira cjelovito uz prethodnu izradu procjene utjecaja na spomeničku i prirodnu  baštinu i prema potrebama  područja Grada  za društveni i gospodarski razvoj čime bi se utvrdilo mjerilo izgradnje. Cijeli postupak treba provesti u skladu s pravilima UNESCO-a i Evropske povelje o sudjelovanju javnosti u cijelom procesu prostornog planiranja, stoji u priopćenju kojeg je potpisala Marija Kojaković.

Najčitanije (7 dana)

Jak potres s epicentrom u Crnog Gori, uslijedili manji
Krstičević: Dubrovnik će dogodine grcati u smeću, Franković: Prstiće dalje od našeg grada
SLAGANJE LISTA: SDP-ovci strahuju da će im Centar uzeti previše saborskih fotelja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja