Ponedjeljak, 20. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FOTOGALERIJA:Biskup Uzinić blagoslovio obnovljenu crkvicu u Platu: Obnova je potrebna i svima nama

25.06.2014.


Na blagdan sv. Ivana Krstitelja u utorak, 24. lipnja dubrovački biskup mons. Mate Uzinić blagoslovio je obnovljenu crkvu sv. Ivana u Platu u Župi dubrovačkoj. Riječ je o vjerojatno najstarijoj crkvi u Župi, koja je sagrađena u 14. stoljeću, na ostacima prijašnje crkvice ili kapelice koja je tu postojala iz vremena nestanka Epidaura. Pretpostavlja se da se preživjelo stanovništvo Epidaura sklonilo na ovom mjestu u današnjem Platu, te da su tu živjeli. Jedan dio tog stanovništva prešao je u nekadašnju Dubravu, današnji Dubrovnik. Kroz povijest je crkva puno puta nadograđivana, produljivana i proširivana.

 

 

 

Odgovarajući u propovijedi na pitanje što li će biti od ove crkve u budućnosti, pitanje koje su si vjerojatno postavljali i oni koji su crkvu gradili, biskup je izrazio nadu da će ostati sačuvana i za buduće generacije, ali da neće biti sačuvana samo ova crkva od kamena nego i živa Crkva u ovom kraju.

 

 

 

Kao što je u obnovi crkve trebalo popraviti svaki kamen da bi se u njoj mogla slaviti euharistija, tako je i u živoj Crkvi treba popraviti svaki kamen, svatko od vjernika treba samog sebe popraviti da bi se svi povezali u cjelinu i tako mogli biti navjestitelji one ljubavi kojom Bog ljubi ljude, poručio je biskup Uzinić.

 

 

 

Zahvaljujući svima na sudjelovanju na slavlju obnove crkve sv. Ivana Krstitelja, u kojoj se misa slavi jednom godišnje na blagdan zaštitnika, župnik don Grgo Tomić posebice je zahvalio najzaslužnijima za obnovu, a biskup Uzinić im je podijelio zahvalnice. Zahvalnice su dobili gospodin Mišo Devčić, Općina Župa dubrovačka, načelnik Silvio Nardelli i Društvo prijatelja dubrovačke starine.

 

 

 

Euharistijsko slavlje složnim pjevanjem animirali su udruženi zborovi iz Plata i Mlina, a Bratstvo sv. Ivana Krstitelja iz Plata priredilo je tratemenat poslije mise.

 

A.T.

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja