Petak, 19. travnja 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Početna / Aktualno /

Milanović potvrdio da je krajnji jug Hrvatske bez mina, a govorio i o građanskom odgoju

28.06.2014.


Premijer Zoran Milanović i pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiravanje danas su na Srđu u muzeju Domovinskog rata županu DN Nikoli Dobroslaviću predali potvrdu o razminiranosti Dubrovačko-neretvanske županije.

 

 

 

 

"Krajem prošle godine i početkom ove godine rađeni su najsloženiji poslovi razminiranja, te je kroz 16 projekata razminirano nešto preko 3 i pol milijuna metara četvornih prilikom čega je uklonjeno 319 protupješačkih mina i 94 komada različitih ubojnih sredstava. Na ovom području nažalost dogodilo se i posljednje stradavanje 2007. Godine, a ukupno je uklonjeno 1020 protupješačkih mina, 7 protuoklopnih i više od 1200 različitih ubojnih sredstava" – rekao je pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Neven Karas.
 

 

 

 

"Ovo je sveto mjesto, i bez ove tvrđave Dubrovnik ne bi bio slobodan grad. Zato smo i sretni što danas možemo biti ovdje. Grad Dubrovnik aktivno sudjeluje u razminiranju, dali smo oko 500 tisuća kuna za razminiranje i drugih županija i podmorja" – rekao je gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić, te dodao da će prihod od Muzeja Domovinskog rata, nakon renovacije tvrđave (od strane Razvoj golfa), od svake ulaznice izdvajati za jedan kvadrat razminiranja Hrvatske.
 

 

 

"Ovom potvrdom smo i službeno postali županija očišćena od mina. Ovaj prostor za nas znači pobjedu nad agresorom i podsjetnik na zlo koje je posijalo sve te mine. Ne zaboravljamo to vrijeme već se okrećemo budućnosti. Štitimo Grad i Županiju i danas, vodimo računa o ulaganjima i očuvanju prostora – rekao je župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.
 

 

 

 

"Od svih zemalja svijeta koje imaju problema s minama Hrvatska je vjerojatno najrazvijenija. Sve druge su države Trećeg svijeta koje su siromašne. Mi smo razvili to znanje o razminiravanju, i rado bi tu ekspertizu zamijenili za nešto drugo, ali nažalost nismo mogli. Rat je gotov i uskoro ćemo cijelu Hrvatsku očistiti od mina. Zahvaljujem se svim međunarodnim donatorima, očekivao sam da će ih biti i više, ali kako to je uvijek bilo u Hrvatskoj povijesti, u velikim i malim stvarima, na kraju smo sami. Tako i sada u EU smo sami pred svojim izazovima, i sada više nema izgovora, ni agresora ni Beograda ni Istanbula. Ima Bruxellesa, taman koliko treba, ni previše ni premalo. Europa tamo gdje treba, gdje ne, mi" – rekao je premijer RH Zoran Milanović.

 

 

 

Nakon svečanosti premijer je dao izjavu za medije, te odgovarajući na novinarska pitanja kazao kako nije upoznat s dolaskom šefa Gazproma u Hrvatsku.

"Ali svim ozbiljnim investitorima zainteresiranim za istraživanje ugljikovodika u Jadranu vrata su otvorena, a adresa im je Ministarstvo gospodarstva. Svatko s poslovnim namjerama, tko želi ulagati i zapošljavati, dobrodošao je u Hrvatsku, ali zna se gdje se posao dogovora, to je Ministarstvo gospodarstva, a onda i hrvatska Vlada", dodao je premijer Milanović komentirajući najavu dolaska šefa ruskog Gazproma Alekseja Millera u Hrvatsku, koji bi se idućeg tjedna trebao sastati s predsjednikom Ivom Josipovićem.

 

 

 

Novinari su premijera pitali i o uvođenju građanskog odgoja u škole, na što je on rekao: "Jedno je tehničko zakonska pretpostavka, imamo li udžbenike i predavače za to, a drugo je sam sadržaj građanskog odgoja, odnosno uvođenje mladih ljudi u svijet demokracije, građanskh i ljudskih prava. O tome nema pregovora, mislim da nitko u Hrvatskoj nije protiv toga i taj dio ide već od ove jeseni kao međupredmetna nastava, prema tome ne odustaje se od sadržaja. A u punu primjenu i poseban predmet idemo u sljedećoj školskoj godini. Nema odustajanja, nego idem na čistu, održivu varijantu."  
  

Najčitanije (7 dana)

Albanka koja je skrivila prometnu nesreću ide u istražni zatvor
Plenković u Dubrovniku na središnjem izbornom skupu HDZ-a
DIP: Kako se glasalo u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja