Četvrtak, 4. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Partnersko vijeće - Dubrovnik mora ostati središte regije

30.10.2013.


Partnersko vijeće Dubrovačko-neretvanske županije na petoj je sjednici donijelo jednoglasne zaključke u vezi s nacrtom Zakona o regionalnom razvoju.

Naime, Partnersko vijeće smatra da Nacrt Zakona o regionalnom razvoju RH treba popraviti te je zaključke  svrstalo u sedam točaka. Tako se navodi da su planska područja u Nacrtu Zakona prihvatljiva jedino kao rezultat dogovora županija i jedinica lokalne samouprave na određenom području. Ukoliko predlagač insistira na unaprijed definiranim planskim područjima DNŽ, zaključeno je, mora biti zasebno plansko područje.

- Dubrovnik nesporno mora ostati središte i sjedište planskog područja, odnosno buduće regije, a njegovo mjesto i ulogu treba odrediti vodeći računa o ravnoteži s ostalim područjem, posebno o drugim urbanim područjima u županiji. Dosadašnji ustroj županijskih razvojnih agencija i županijskih koordinatora  pokazao se uspješnim i potrebno ga je zadržati na način kao i do sada. Potrebno je zakonom riješiti obvezu dionika regionalnog razvoja u županiji u izvještavanju o izvršavanju Strategije, ali i postaviti realne rokove za to izvještavanje.

Područja od posebne državne skrbi i planinska područja treba ukidati postupno, uz prijelazno razdoblje, a zamjenska potpomognuta područja treba definirati i mjeriti što preciznijim mjerilima.

U DNŽ, zbog prometne izoliranosti i odvojenosti od teritorija matične države, odnosno EU, potrebno je područja od posebne državne skrbi zadržati do dovršetka gradnje Pelješkog mosta tj. do povezivanja s maticom zemljom.- navodi se u zaključcima Partnerskog vijeća.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja