Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/zupskipo/public_html/connect/spajaj.php on line 4
Grom u Zadru ozlijedio dvije žene - kako se zaštititi - upskiportal.hr - Novi upski ir

Subota, 26. svibnja 2018.Poetna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Poetna / Aktualno /

Grom u Zadru ozlijedio dvije žene - kako se zaštititi

08.07.2014.


Za jakog nevremena koje je jutros pogodilo zadarsko podruèje, grom je udario na zadarsku tržnicu pri èemu su dvije žene ozlijeðene i prevezene su u bolnicu.

 

 

 

U zadarskoj Opæoj bolnici doznaje se da su žene stabilno te da su zadržane na promatranju. Kako nam je rekla lijeènica Melanija Ražov Radas, jednu je ženu grom udario u stopalo, ali sreæom nije zadobila teže ozljede.

 

 

 

Kod druge žene došlo je do bizarnijeg sluèaja. Ona je zadobila ozljede uha i to zato jer je u trenutku udara groma razgovarala na mobitel. Grom je, prema svemu sudeæi, udario u mobitel uslijed èega je ženi ozlijeðeno uho. Ni njoj nisu evidentirane teže ozljede, no treba prièekati dok se ne obave svi pregledi, te ustanovi je li ženi ozlijeðen sluh.

 

 

 

Struènjaci tvrde da je vjerojatnost udara groma na vrlo posjeæenom mjestu kao što je tržnica izuzetno mala. S obzirom da je grom na zadarskoj tržnici udario neobièno nisko, vjerojatno je presudilo više faktora koji su u jednom trenutku stvorili jaku privlaènost elektriciteta. 

 

 

 

'Željezna rešetka, stablo i mobitel. To su tri stvari koje su u ovom sluèaju utjecale na udar groma. Na tržnici ima dosta metalnih predmeta i došlo je do privlaèenja i izjednaèavanja elektriènog potencijala. Meðutim, ipak je to manje-više neprimjereno da se to dogaða na tržnici jer oko tržnice postoji i dosta visokih antena', pojašnjava za Dnevnik Nove TV Duško Kraljev, fizièar meteorolog. 

 

 

 

Struènjaci upozoravaju da je potreban veliki oprez za vrijeme grmljavinskog nevremena. Preporuèuje se izbjegavati otvorene prazne prostore poput nogometnih igrališta, a nikako se ne preporuèuje od nevremena skrivati pod visokim, osamljenim stablima.

 

 

 

Takoðer, poželjno je odmaknuti se od metalnih predmeta, kao što su kišobrani s metalnim vrškom. I nikako ne bi trebalo razgovarati na mobitele, što je pokazao i nesretni dogaðaj na zadarskoj tržnici. 

 

 

 

'Pretpostavljamo da je udarac najprije išao u mobitel, a nakon toga na kožu iznad uha. Zato što æe grom iæi prema elektricitetu, a ureðaj, odnosno mobitel, æe otpuštati više elektriciteta nego tijelo èovjeka', pojasnila je lijeènica Melanija Ražov Radas. 

 

 

Žena koju je grom pogodio dok je razgovarala na mobitel, zadržana je na lijeèenju. Uho joj je ozlijeðeno i tek æe se utvrditi je li joj sluh ošteæen. 
 

Dnevnik.hr


Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 122

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 177

Najitanije (7 dana)

ŠUSTAR S NARDELLIJEM: I dalje æemo poticati obnovu turistièkih kapaciteta
GDPR: Smiju li roditelji bez dozvole djece vidjeti ocjene u imeniku
Župski laureati su ès Anðela Æesiæ, Petar Ivelja i Marijo Baroviæ


Izdava:

upski portal d.o.o.
Put za Petrau 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate utalo Cvjetkovi, glavna urednica

© upski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti koritenja


Poetna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolaie kako bi osigurale bolje korisniko iskustvo i funkcionalnost. Koristei nae stranice slaete se s koritenjem kolaia. Proitajte vie: Uvjeti koritenja