Ponedjeljak, 13. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Predstavljanje neretvanske župe Vidonje, sljedećeg domaćina Vodičkog Festivala Žudija

11.07.2014.


Prvi put ove godine u subotu, 12. srpnja u 21.30 sati na Obali Vladimira Nazora na guvnu u Vodicama prigodnim će se programom predstaviti domaćin sljedećeg “XV. Vodičkog Festivala Žudija” -  Župa Vidonje iz doline Neretve.

 

 

 

 

Festival žudija je skup čuvara Kristova groba koji njeguju ovaj pobožni običaj u korizmenom vremenu kroz Sveto trodnevlje. Festival pokrenut u Vodicama 2001. godine na inicijativu akademskog fotografa Šime Strikomana iz godine u godinu je povećavao broj sudionika, te danas broji preko 30 grupa sudionika. Prvih šest smotri održano je u Vodicama, a onda su organizatori zaključili da bi program mogao postati monoton ako se održava uvijek u istom gradu, te su se 2006.godine predstavnici župa dogovorili da se festival svake godine održava u drugoj župi kako bi svi imali priliku upoznati se sa običajima drugih, s tim da se svake šeste godine održava u Vodicama gdje je sve i započelo.

 

 

 

 

Cilj festivala je da prikaže uskršnje običaje čuvara Kristova groba čime se doprinosi očuvanju tradicije, vjere, ali i kulturnoj i turističkoj promidžbi Dalmacije, Hrvatske pa i šire. Festival nije natjecateljskog duha i u njemu nema pobjednika ni poraženih, u njemu su svi originali. Svako mjesto njeguje svoje običaje koji se razlikuju od drugih župa, te se kroz festivalski okvir pokreće želja i potreba manjih mjesta da obnove svoje običaje, da istaknu ljepote kojima će se identificirati, da se natječu u originalnosti i skupnim projektima koji povezuju ljude.

 

 

 

 

Poseban adut je različitost svake grupe, koje to trebaju pravilno iskoristiti, pokazati najbolje što imaju, pokazati svoju lokalnu različitost i tradiciju, te razviti svoje priče koje privlače, osvajaju goste, grade imidž i brand mjesta – destinacije. Župa Vidonje, domaćin “XV. Vodičkog festivala žudija”, predstaviti će se sa svojom turističkom ponudom, a posjetitelji će moći osjetiti i dio atmosfere korizmenog vremena kroz nastup crkvenih pučkih pjevača, te uživati u gastronomskim delicijama doline Neretve. Također, biti će prikazan i film Šime Strikomana „XIV. Vodički festival žudija“ snimljen na ovogodišnjem festivalu u Vrlici, a gradom će prodefilirati Vodički žudiji koji su ujedno i organizatori ove manifestacije. Promoviranjem Vodičkog festivala žudija i župe Vidonje kao domaćina slijedećeg 15-og po redufestivala želi se potaknuti na očuvanje kulturne baštine i skrenuti pozornost na lokalne običaje koji pomalo nestaju. Ova manifestacija će se nastaviti svake godine s predstavljanjem nove župe domaćina, te tako pridonijeti popularizaciji tradicije žudijskih običaja, ali i upotpuniti kulturni program Grada Vodica.

Najčitanije (7 dana)

Stožer: Sedam novozaraženih na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja