Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/zupskipo/public_html/connect/spajaj.php on line 4
DHMZ: Klimatske anomalije æe se sve èešæe ponavljati - upskiportal.hr - Novi upski ir

Subota, 26. svibnja 2018.Poetna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Poetna / Aktualno /

DHMZ: Klimatske anomalije æe se sve èešæe ponavljati

21.07.2014.


Trenutaèno pogoršanje vremena, koje su prognostièari ocijenili opasnim i izdali upozorenje javnosti, pripada klimatskim anomalijama koje æe se sve èešæe ponavljati, smatraju struènjaci.

 

 

 

Karaktriziraju ga lokalni pljuskovi, grmljavina, ponegdje i jaèe nevrijeme, koje je veæ zahvatilo Istru i premiješta se sredinom dana i poslijepodne na središnje i sjeverozapadne krajeve, a naveèer i u noæi zahvatit æe Slavoniju.

 

 

 

Ono æe uvjetovati niže temperature od prosjeka do srijede, nakon èega možemo oèekivati postupno smirivanje vremena i rast temepratura, ali ne posve stabilno vrijeme, rekla je prognostièarka DHMZ-a Nataša Strelec-Mahoviæ.

 

 

 

"I ja sam se jutros zapitao koje je godišnje doba, a oèekuju nas sve èudnije promjene", rekao je klimatolog s Prirodoslovno-matematièkog fakulteta u Zagrebu Branko Grisogono.

 

 

 

Kolovoz se oèekuje topliji od prosjeka, ali to ne znaèi da možemo reæi da æe biti lijepo i sunèano, dodala je Nataša Strelec-Mahoviæ i podsjetila na lipanj, koji je takoðer bio topliji od prosjeka, ali je imao vruæ poèetak i snažne kišne epizode.

 

 

Imat æemo sve èudnija zbivanja s klimom jer smo definitivno ušli u zatopljenje, a u toplijem okolišu moguæe je oèekivati dinamiènije procese i veæe razlike nego u hladijemu, gdje su svi procesi usporeni, objasnio je Branko Grisogono.

 

 

Nema nikave dvojbe da je rijeè o zatopljenju i za tako nagle i brze promjene nemamo primjera u zadnjih pedeset tisuæa godina. Ti su procesi prije bili prirodni i umjereniji, a sada prvi put imamo situaciju da porast uljiènog diokisa u atmosferi ide ispred temperature, što je znak da se ne radi samo o prirodnim promjenama, rekao je Grisogono.

 

 

On je kritizirao medije koji daju prostor nekompetentnim tumaèenjima da je rijeè o posljedicama sasvim prirodnih pojava. Ti 'akademicima opæe prakse' nemaju znanstvene radove niti su upuæeni u ta zbivanja, istaknuo je.

 

 

Jedini kompetentan je DHMZ, koji ima 18 doktora znanosti i veæ dugo šalje jasne signale da se s klimom zbivaju èudne stvari, ocijenio je Grisogiono i izrazio nezadovoljstvo reakcijama mjerodavnih uprava.

 

 

Hrvatska oèito zaostaje u mjerama adaptacije na klimatske promjene jer nije moguæe primijetiti nikakve ativnosti na tom podruèju, rekao je.

 

 

Èovjek iskonski ima potrebu promatrati prirodu i jako smo osjetljivi na pljuskove, poplave, suše, itd., rekao je Grisogono i dodao da su znanstvenici njegove struke vrlo skeptièni u zakljuècima jer nastaju na temelju "jako dugog statistièkog niza".

 

 

O znakovima klimatskim promjenama takoðer mogu dosta reæi one struke koje neposredno promatraju prirodu, kao što su agronomi i šumari, zakljuèio je Grisogono.


Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 122

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 177

Najitanije (7 dana)

ŠUSTAR S NARDELLIJEM: I dalje æemo poticati obnovu turistièkih kapaciteta
GDPR: Smiju li roditelji bez dozvole djece vidjeti ocjene u imeniku
Župski laureati su ès Anðela Æesiæ, Petar Ivelja i Marijo Baroviæ


Izdava:

upski portal d.o.o.
Put za Petrau 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate utalo Cvjetkovi, glavna urednica

© upski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti koritenja


Poetna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolaie kako bi osigurale bolje korisniko iskustvo i funkcionalnost. Koristei nae stranice slaete se s koritenjem kolaia. Proitajte vie: Uvjeti koritenja