Četvrtak, 2. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Jedrenjak zapeo za dalekovod – smanjeno najapajnje struje jugu Hrvatske

26.07.2014.


Zbog popravljanja kvara na 110 kilovotnom dalekovodu Ston - Neum, za koji je prije pet dana jarbolom zapeo jedrenjak pod stranom zastavom "Atmosphere", očekuje se da će iduća dva tjedna biti smanjena sigurnost elektroenergetskog sustava i napajanje električnom energijom cijelog juga Hrvatske, izvijestio je Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS).  

 

 

 

Ploveći Malostonskim zaljevom, jedrenjak "Atmosphere", koji plovi pod zastavom Britanskih Djevičanskih Otoka, 20. srpnja u 14.44 sati zapeo je jarbolom za vodiče 110 kilovoltnog dalekovoda Ston-Neum, koji se isključio. Djelatnici HOPS-a brzo su reagirali nakon isključenja dalekovoda kako ne bi bilo dužeg prekida u opskrbi električnom energijom.
 

 

 

 

Istragom pomorske policije, splitske Lučke kapetanije, te radom povjerenstva HOPS-a  utvrđeno je da je šteta na čelično-rešetkastim stupovima na obje strane zaljeva i vodičima oko 800.000 kuna.


 

 

Šteta je takva da će taj dalekovod, inače ucrtan na pomorskim kartama, zbog popravka kvara, oko dva tjedna biti izvan pogona, čime je smanjena sigurnost elektroenergetskog sustava i napajanje električnom energijom cijelog juga Hrvatske, navodi HOPS.
 

 

 

 

Posada broda "Atmosphere" u Splitu je potpisala očevid i zapisnik, odvjetnici rade na odštetnom zahtjevu HOPS-a, čime jedrenjak ima pravo udaljiti se iz hrvatskih teritorijalnih voda. Neki su mediji, kako navodi HOPS, "spekulirali su o tom događaju" mnogim netočnim informacijama, poput one da su posadi broda "Atmosphere" oduzete putovnice.
 

 

 

 

U dugogodišnjoj praksi HOPS-a (negdašnji HEP-OPS), na tom području nije bilo jarbolom oštećenih dalekovoda, a unatoč oznakama na pomorskim kartama, češće su nezgode u kojima se oštete podmorski kabeli, dodaje se u priopćenju.

Najčitanije (7 dana)

Mladić iz Župe ima koronu
KAKVOĆA MORA: Srebreno tek zadovoljilo uvjete
KORONA: Nema novih slučajeva, 162 osobe u samoizolaciji


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja