Subota, 6. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

U Dubrovniku proslavljen blagdan utemeljitelja redovničke zajednice kojoj pripada i papa Franjo

01.08.2014.


Blagdan sv. Ignacija Lojolskog, utemeljitelja Družbe Isusove (isusovaca) svečano je proslavljen u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku u četvrtak 31. srpnja svečanim euharistijskim slavljem koje je, u koncelebraciji s velikim brojem svećenika, predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Osim blagdana svog utemeljitelja, isusovci su proslavili i 200 godina od obnove svoga reda.

 

 

 

U propovijedi biskup Uzinić je podsjetio na životni put sv. Ignacija koji je upravo u životnom vihoru, kad je ranjen, susreo Boga i približio mu se. Biskup je potaknuo vjernike da znaju, poput sv. Ignacija, i u teškim životnim prilikama prepoznati Boga, te da budu otvoreni susretu s njim. Osim toga, upoznao je vjernike ukratko s poviješću Družbe Isusove, pokazujući Božje djelovanje, ali i otvorenost sv. Ignacija, kao i njegove braće, djelovanju Božje milosti.

 

 

 

Vjernike je potaknuo i na molitvu za pokretanje postupka beatifikacije (proglašenja blaženim) poznatog isusovca patera Petra Perice koji je svoje posljednju službu imao upravo u Dubrovniku, a umro je mučeničkom smrću kada su ga partizani strijeljali zajedno s još mnogim drugim uglednim Dubrovčanima na otočiću Daksi 25. listopada 1944. godine.

 

 

Sv. Ignacije Lojolski (1491. - 1556.) poznati svetac iz Španjolske, utemeljio je u 16. stoljeću Družbu Isusovu, danas najbrojniju mušku redovničku zajednicu u svijetu koja trenutno broji čak oko 18.000 članova (redovnika), a jedan od njih je i Jorge Mario Bergoglio, tj. papa Franjo, prvi papa redovnik nakon 182 godine, te jedini papa isusovac ikada u povijesti Crkve.

Najčitanije (7 dana)

Javni natječaj za zakup javnih površina na lukobranu u Mlinima
Jadrolinja će Gradu Dubrovniku uputiti prijedlog za povezivanje Elafita modernim brodom
Stožer: Na jugu Hrvatske nitko nije u samoizolaciji zbog korone


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja