Nedjelja, 19. kolovoza 2018.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Predstavljena monografija velike Neve Rošić

04.08.2014.


U izdanju Dubrovačkih ljetnih igara, monografija velike hrvatske glumice i kazališne pedagoginje Neve Rošić koja je neke od svojih najboljih uloga ostvarila upravo na Igrama, predstavljena je sinoć, 3. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

 

Neva Rošić glumu je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost 1957. godine. Po diplomi postaje članicom ansambla Zagrebačkog dramskog kazališta, no 1969. prelazi u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, u kojemu djeluje punih dvadeset godina. Istovremeno je Dubrovačkim ljetnim igrama podarila neke od svojih najznačajnijih umjetničkih kreacija, od mladenačke Držićeve Tirene u režiji Branka Gavelle, preko nezaboravne Porcije u Spaićevoj postavi Shakespeareova „Julija Cezara“, jedinstvene Lady Macbeth u režiji Vlade Habuneka i Gertrude u Škiljanovoj režiji „Hamleta“, Livije Ancile i Klare Anite u prekretničkoj Parovoj viziji Krležina „Areteja“, sve do samostalnih nastupa u „Velikim monolozima“ klasičnih europskih dramskih tekstova i Matkovićevoj „Klitemnestri“, a ove godine na 65. Igrama i dadilje u Markovićevoj režiji Shakespearovih „Romeo i Giulietta“. Od 1978. profesorica je glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a kasnije se povremeno bavi i režijom, nastupa kao recitator na radiju, glumi u TV dramama i serijama, te na filmu. Za svoje umjetničke uspjehe nagrađena je s tridesetak priznanja, povelja, odlikovanja i nagrada.

 

Monografija okuplja priloge niza glumičinih suradnika i učenika različitih naraštaja, od redatelja kao što su Aida Bukvić, Joško Juvančić, Vladimir Gerić, Jagoš Marković, Georgij Paro i Tomislav Radić, preko teatrologa Nedjeljka Fabrija, Darka Gašparovića, Mani Gotovac, Gige Gračan, Branka Hećimovića i Vjerana Zuppe, do glumaca Gorana Grgića, Koraljke Hrs, Elvie Nachionovich, Alme Price, Borisa Svrtana i Marka Torjanca, a popraćena je opsežnom uvodnom biografskom studijom urednice prof. dr. sc. Lade Čale Feldman kao i brojnim arhivskim fotografijama.

 

Monografiju su predstavili urednica prof. dr. sc. Lade Čale Feldman, prof. dr. sc. Darko Gašparović i Boris Svrtan uz uvodni pozdrav ravnateljice Igara Ivane Medo Bogdanović, dok je Neva Rošić počastila publiku kratko odigravši barunicu Lenbach. 

Najčitanije (7 dana)

Časna iz Postranja uskoro na časti oltara


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja