Subota, 4. srpnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Predstavljena monografija velike Neve Rošić

04.08.2014.


U izdanju Dubrovačkih ljetnih igara, monografija velike hrvatske glumice i kazališne pedagoginje Neve Rošić koja je neke od svojih najboljih uloga ostvarila upravo na Igrama, predstavljena je sinoć, 3. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

 

Neva Rošić glumu je diplomirala na zagrebačkoj Akademiji za kazališnu umjetnost 1957. godine. Po diplomi postaje članicom ansambla Zagrebačkog dramskog kazališta, no 1969. prelazi u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, u kojemu djeluje punih dvadeset godina. Istovremeno je Dubrovačkim ljetnim igrama podarila neke od svojih najznačajnijih umjetničkih kreacija, od mladenačke Držićeve Tirene u režiji Branka Gavelle, preko nezaboravne Porcije u Spaićevoj postavi Shakespeareova „Julija Cezara“, jedinstvene Lady Macbeth u režiji Vlade Habuneka i Gertrude u Škiljanovoj režiji „Hamleta“, Livije Ancile i Klare Anite u prekretničkoj Parovoj viziji Krležina „Areteja“, sve do samostalnih nastupa u „Velikim monolozima“ klasičnih europskih dramskih tekstova i Matkovićevoj „Klitemnestri“, a ove godine na 65. Igrama i dadilje u Markovićevoj režiji Shakespearovih „Romeo i Giulietta“. Od 1978. profesorica je glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a kasnije se povremeno bavi i režijom, nastupa kao recitator na radiju, glumi u TV dramama i serijama, te na filmu. Za svoje umjetničke uspjehe nagrađena je s tridesetak priznanja, povelja, odlikovanja i nagrada.

 

Monografija okuplja priloge niza glumičinih suradnika i učenika različitih naraštaja, od redatelja kao što su Aida Bukvić, Joško Juvančić, Vladimir Gerić, Jagoš Marković, Georgij Paro i Tomislav Radić, preko teatrologa Nedjeljka Fabrija, Darka Gašparovića, Mani Gotovac, Gige Gračan, Branka Hećimovića i Vjerana Zuppe, do glumaca Gorana Grgića, Koraljke Hrs, Elvie Nachionovich, Alme Price, Borisa Svrtana i Marka Torjanca, a popraćena je opsežnom uvodnom biografskom studijom urednice prof. dr. sc. Lade Čale Feldman kao i brojnim arhivskim fotografijama.

 

Monografiju su predstavili urednica prof. dr. sc. Lade Čale Feldman, prof. dr. sc. Darko Gašparović i Boris Svrtan uz uvodni pozdrav ravnateljice Igara Ivane Medo Bogdanović, dok je Neva Rošić počastila publiku kratko odigravši barunicu Lenbach. 

Najčitanije (7 dana)

Mladić iz Župe ima koronu
KAKVOĆA MORA: Srebreno tek zadovoljilo uvjete
KORONA: Nema novih slučajeva, 162 osobe u samoizolaciji


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja