Nedjelja, 9. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

„Dundo Maroje“ premijerno u subotu na Držićevoj poljani

06.08.2014.


Druga dramska premijera 65. Igara, Držićev „Dundo Maroje“ u režiji Krešimira Dolenčića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, bit će izvedena u subotu, 9. kolovoza u 21:30 sati na Držićevoj poljani, najavio je intendant i redatelj Krešimir Dolenčić  na konferenciji za medije održanoj u Festivalskoj palači.

 

  

Remek-djelo hrvatske renesansne književnosti, komedija Marina Držića „Dundo Maroje“, jedan je od vrhunaca domaće dramske literature i briljantan tekst u kojemu autor duhovito progovara o Dubrovniku, njegovim građanima i načinu života. Veza između ove najpoznatije Držićeve komedije i Dubrovačkih ljetnih igara traje od samog početka festivala, naime, prva predstava postavljena na prvim Igrama 1950. godine bila je upravo „Dundo Maroje“ u režiji Bojana Stupice na Ljetnoj pozornici. Redatelju Krešimiru Dolenčiću ovo je pak, treće uprizorenje "Dunda Maroja". Ovu predstavu pokreće novac kao zavodljiva, opipljiva i propadljiva varijabla, a glavna transakcija odvija se na relaciji otac i sin, Maroje i Maro koji su potpomognuti svojim sposobnim i probitačnim slugama Bokčilom i Popivom. Rim kao uobičajeno mjesto radnje komada pretvoren je u neimenovani grad koji nedoljivo podsjeća na današnji Dubrovnik, a u središtu svijeta ponude i potražnje, brzih turističkih tura i ugostiteljskih objekata, sitnih lopova, prosjaka, sretnih i nesretnih ljubavnika stoji Pomet, mudar i domišljat čovjek koji može sreću okrenuti u svoju korist.

 

 

 

- Dundo Maroje 2014., u izvođenju ponajboljih glumaca iz pet teatara, studenata, doajena našeg glumišta, na jedinom preostalom komadiću prostora u Gradu gdje se ta komedija još može "arecitavat" pita se o očevima i djeci, o odnosu onih koji ostavljaju i što to ostavljaju u naslijeđe... Što ćemo ostaviti djeci, kakav Grad? Gdje smo danas, tko smo i što smo? Ne može se na to odgovoriti, no može se zapitati i upozoriti. Baš kao u svakoj dobroj komediji. – kazao je redatelj Krešimir Dolenčić.

 

 

Tim redatelja čine dramaturginja Mila Pavićević, suradnica za jezik Lada Čale Feldman, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Doris Kristić, suradnica za scenski pokret Valentina Turcu, Vesna Kolarec i Željka Fabijanić zadužene za oblikovanje svjetla, Willem Miličević koji potpisuje glazbu i asistent Paolo Tišljarić. Festivalski dramski ansambl čine Maro Martinović kao Dundo Maroje, Nikša Butijer u ulozi Bokčila, Filip Detelić kao Maro, Pomet Frano Mašković, Popiva Petar Leventić, Laura Ksenija Marinković, Petrunjela Srđana Šimunović, Nikša Kušelj kao Ugo Tudešak, Tripče Borko Perić, Sadi Doris Šarić Kukuljica, dok Peru igra Nika Burđelez, Negromanta Žarko Savić, a ostale uloge ostvaruju Perica Martinović, Romano Nikolić, Ivan Magud, Nikola Baće, Maro Drobnić, Siniša Ružić, Branimir Vidić – Flika, Đorđe Kukuljica, Marija Šegvić, Anđela Ramljak, Gloria Dubelj, Ivica Bago, Kazuhiiro Tamari i članovi Kazališne družine Kolarini.

Najčitanije (7 dana)

Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj
U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja