Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/zupskipo/public_html/connect/spajaj.php on line 4
KRENUO NOVI ZAKON: Sve sve više zainteresiranih za gay vjenèanja u Hrvatskoj - upskiportal.hr - Novi upski ir

Subota, 26. svibnja 2018.Poetna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Poetna / Aktualno /

KRENUO NOVI ZAKON: Sve sve više zainteresiranih za gay vjenèanja u Hrvatskoj

11.08.2014.


Pomoænica proèelnika za graðanska stanja Asja Ettinger rekla je da se u Gradu Zagrebu za sklapanje životnog partnerstva do sada prijavio jedan muški gay par, ali i da svaki dan imaju dosta upita na tu temu, dok iz LGBT zajednice najavljuju da bi u rujnu moglo biti i daleko više zahtjeva.

 

 

 

- Imamo dosta upita putem telefona i maila, a radi se o hrvatskim državljanima, iako imamo i nešto upita stranaca. S obzirom da je taj zakon tek krenuo oèekujem da æe parovi koji sada žive u neformalnom životnom partnerstvu to željeti i ozakoniti - rekla je Ettinger Hini.

 

 

 

U Gradu Zagrebu sve prijave za sklapanje životnog partnerstva predaju se u središnjem odsjeku za sklapanje brakova u Èrnomercu. U Zagrebu životna partnerstva može sklapati tridesetak matièara što smatra u poèetku dovoljnim brojem njih, jer za sada neæe biti veliki broj vjenèanja istospolnih partnera. Takoðer, dodala je, niti jedan matièar u Zagrebu se nije pozvao na priziv savjesti niti je itko rekao da ne želi vjenèati gay parove.

 

 

 

Ettinger je rekla da su èesti upiti gay parova moraju li se zajedno prijaviti. - Da, namjera sklapanja životnog partnerstva predaje se osobno. Par mora doæi zajedno s potrebnim ispravama - kazala je. Ukoliko se radi o osobama roðenim u Hrvatskoj i upisane su u matice roðenih tada ne treba izvadak iz matice roðenih veæ to utvrðuje matièar po službenoj dužnosti.

 

 

 

Potrebno je donijeti dokaz o državljanstvu te pristojba od 300 kuna. Rok za sklapanje životnog partnerstva od dana prijave je 30 do 45 dana, ali u iznimnim situacijama matièar može odrediti i kraæi rok. Takoðer, mjesto sklapanja životnog partnerstva može biti bilo koja vjenèana dvorana u Gradu Zagrebu ali i prikladni prostor izvan službene prostorije.

 

 

 

Strani državljani koji žele sklopiti životno partnerstvo u Hrvatskoj morati æe dokazati da su slobodnog braènog tj. osobnog stanja te priložiti dokaz o državljanstvu. Da su istospolni pratneri zainteresirani za sklapanje životnog partnerstva rekao je Hini i koordinator Zagreb Pridea Marko Jurèiæ koji i osobno poznaje najmanje desetak takvih parova, èlanova te Udruge, a koji su trenutno na godišnjim odmorima.

 

 

 

- U rujnu oèekujem veæi broj prijava za sklapanje životnih partnerstava - kazao je. Smatra i da æe se meðu prvima prijaviti parovi koji veæ i žive u neformalnim vezama ili imaju djecu te nekoliko stranaca koji su došli u Hrvatsku.

 

 

 

Jurèiæ, koji je i radio na izradi Zakona o životnom partnerstvu, drži da æe sam èin sklapanja takvog partnerstva u Hrvatskoj proticati u najboljem redu, ali bi nadzirati trebalo ostvarivanje njihovih prava. Pozvao je životne partnere da se jave Zagreb Prideu ukoliko u tome imaju problema. Naveo je i da imaju dosta upita gay parova iz manjih sredina te parova koji žive u inozemstvu i svoju vezu formalizirali tamo, a sada to žele uèiniti i u Hrvatskoj.

 

 

 

- Najviše pitanja vezana su uz status njihove zajednice. Takoðer, strani državljani koji ljetuju u Hrvatskoj informiraju se o moguænosti sklapana životnog partnerstva - rekao je Jurèiæ. Pojasnio je i da hrvatski Zakon o životnom partnerstvu omoguæava graðanima EU formalizaciju tog partnerstva, a što je bitno za slobodu kretanja unutar EU.

 


Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 122

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 177

Najitanije (7 dana)

ŠUSTAR S NARDELLIJEM: I dalje æemo poticati obnovu turistièkih kapaciteta
GDPR: Smiju li roditelji bez dozvole djece vidjeti ocjene u imeniku
Župski laureati su ès Anðela Æesiæ, Petar Ivelja i Marijo Baroviæ


Izdava:

upski portal d.o.o.
Put za Petrau 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate utalo Cvjetkovi, glavna urednica

© upski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti koritenja


Poetna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolaie kako bi osigurale bolje korisniko iskustvo i funkcionalnost. Koristei nae stranice slaete se s koritenjem kolaia. Proitajte vie: Uvjeti koritenja