Subota, 15. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

FOTO: Predstavljeno monumentalno monografsko izdanje „Katedrala Gospe Velike“

15.08.2014.


Znanstvena monografija „Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku“ u nakladi Gradske župe Gospe Velike i Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu, predstavljena je pred brojnom publikom, sinoć, 15. kolovoza u Dubrovačkoj katedrali.

 

 

 

Ovo monumentalno monografsko izdanje na preko 600 stranica su, uz uvodnu riječ katedralnog župnika don Stanka Lasića, predstavili recezent dr.sc. Joško Belamarić, urednica izdanja dr.sc. Katarina Horvat-Levaj, dr.sc. Ivica Prlender i dr.sc. Željka Čorak. Predstavljanje su obogatili nastupi klape „Subrenum“, koja je odmah na početku večeri izvela pjesmu „Siđi k nama majko naša“ Krešimira Magdića, i mješovitog katedralnog zbora „Katedralni madrigalisti“.   

 

 

 

Monografija je plod višegodišnje suradnje Gradske (katedralne) župe Gospe Velike iz Dubrovnika i Instituta za povijest umjetnosti iz Zagreba koji je vodio arheološka istraživanja podzemlja katedrale i čiji se stručnjaci aktivno bave dubrovačkim temama od samoga osnutka Instituta prije pedeset godina. Tristota obljetnica dovršetka katedrale i četristota obljetnica rođenja Stjepana Gradića bile su povod da se na jednome mjestu okupe i objave sve dosadašnje spoznaje o kulturno-umjetničkoj povijesti ove reprezentativne barokne građevine.

 

 

 

Pod uredištvom dr. sc. Katarine Horvat-Levaj okupljeno je 13 autora iz Dubrovnika, Splita i Zagreba koji su ispripovjedali povijest katedrale i Grada od najranijih vremena do početka 20. stoljeća. U svojim su poglavljima, osim arhitekture, dali pregled i umjetničkih i uporabnih predmeta koje katedrala baštini te tijeka istraživanja i obnove tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća. Uz to knjiga donosi i razne arhitektonske nacrte i bogato je ilustrirana fotografijama u boji koje je posebno za ovu prigodu snimio Paolo Mofardin, fotograf Instituta. Tako se ova knjiga približila tome da zapravo postane enciklopedija dubrovačke katedrale, pa njeno izdanje predstavlja iznimno važan kulturno – duhovni događaj, ne samo Dubrovnika, već i šire.

Najčitanije (7 dana)

Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja