Subota, 30. svibnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

Uz ovacije publike praizveden balet „Opasne veze“

21.08.2014.


U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Festivala Ljubljana i Slovenskog narodnog gledališča Maribor, premijerno je u sklopu Vip programa Igara izveden neobarokni balet „Opasne veze“ u koreografiji i režiji Valentine Turcu i Lea Mujića, sinoć, 20. kolovoza na Boškovićevoj poljani uz ovacije publike i aplauz kakav se ne čuje često.

 

 

 

Subverzivan i kontroverzan, roman „Opasne veze“ Pierra Choderlosa de Laclosa po kojemu je nastao ovaj balet, predstavlja kritiku francuske aristokracije 18. stoljeća, naslonjenu na monarhiju i ancien régime. U njemu autor pripovjeda o okrutnoj igri zavođenja i osvajanja i izlaže demonske likove kojima suprostavlja tankoćutni svijet kreposne Madame de Tourvel. Roman je u 20. stoljeću doživio svoju filmsku i kazališnu „renesansu“, pa je nastalo mnogo filmskih produkcija „Opasnih veza“, no jedna od najpoznatijih svakako je ona u režiji Stephena Frearsa u kojoj su uloge ostvarili Glenn Close kao markiza, John Malkovich kao Valmont i Michelle Pfeiffer kao Madame de Tourvel. „Opasne veze“ su ne samo prvi balet ikada koji su Igre premijerno postavile na scenu, već i praizvedba, pošto „Opasne veze“ još nisu imale svoju baletnu interpretaciju iako ta jedinstvena ljubavna priča razapeta između taštine i ranjivosti, daje više nego prikladnu osnovu baletnog libreta.

 

 

 

Režiju i koreografiju baletne premijere potpisuju karizmatična Valentina Turcu, učenica Mauricea Béjarta ovjenčana brojnim nagradama, i Leo Mujić, diljem Europe jednako tražen koreograf i plesač, kojeg je hrvatska publika dobro upamtila baletom „Ana Karenjina“, premijerno prikazanim ove zime u zagrebačkom HNK za koji Mujić potpisuje koreografiju. Izbor glazbe potpisuje Valentina Turcu, a radi se uglavnom o suvremenijim interpretacijama kompozicija majstora baroka Georga F. Händela, Johanna S. Bacha, Antonija Vivaldija i dr. Ostala autorska imena koja su festivalskoj publici osigurala vrhunski baletni doživljaj su kostimograf Alan Hranitelj, scenograf Ivan Kirinčić i oblikovatelj svjetla Alexandar Čavlek. Sjajni baletni solisti su Anton Bogov uvjerljiv u ulozi Vicomtea de Valmonta, Jelena Lečić koja kao da je rođena za ulogu Marquise de Merteuil i Catarina de Meneses kao kreposna Madame de Tourvel, a ostale uloge ostvarili su članovi baletnog ansambla SNG-a Maribor.

 

 

 

„Opasne veze“ su na programu Igara i večeras, 21. te  22. kolovoza, a zatim će biti izvedene na Križankama na Festivalu Ljubljana 28. kolovoza te 7. studenog u SNG-u Maribor gdje će ostati na programu cijelu sezonu.

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja