Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/zupskipo/public_html/connect/spajaj.php on line 4
Režu se povlaštene mirovine, od kojih najviše braniteljskih - upskiportal.hr - Novi upski ir

Subota, 26. svibnja 2018.Poetna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Mali oglasi

Poetna / Aktualno /

Režu se povlaštene mirovine, od kojih najviše braniteljskih

05.11.2013.


Poèasni predsjednik Stjepan Mesiæ i udovica predsjednika Franje Tuðmana predvode listu od 46.000 umirovljenika kojima æe Vlada od sijeènja smanjiti mirovinu.

Rijeè je o ljudima èije se mirovine isplaæuju po posebnim propisima te æe se svima koji primaju više od 5000 kuna smanjiti deset posto.

 

 

Gdje je granica

 

Smanjenje æe tako biti od 501 pa do 1700 kuna! Jedna je to od mjera kojom æe se godišnje uštedjeti otprilike 460 milijuna kuna. No, ta se ušteda neæe vidjeti na konaènom godišnjem budžetu za umirovljenike jer æe je pojesti redovito usklaðenje mirovina. Oèekuje se da æe budžet mirovinskog fonda biti oko 37 milijardi kuna, s tim što mjeseèno za mirovine odlaze tri milijarde kuna.

 

Meðu povlaštenim umirovljenicima nalazi se oko 165.000 umirovljenika, od kojih je njih 119.000 krajem kolovoza ove godine imalo mirovinu manju od 5000 te æe izbjeæi najnovije škare. Na mirovine po posebnim propisima godišnje odlazi oko 7,8 milijardi kuna, a kao i kod svih poteza gdje se reže škarama postavit æe se pitanje graniène mirovine od 5001. kune, primjerice, koja æe nakon smanjenja pasti na 4501 kunu. U nekim se izraèunima kao gornja granica za rezanje spominje i 5500 kuna.

 

Odluka o smanjenju priprema se zajedno s prijedlogom proraèuna za iduæu godinu, a tad æe biti poznato i hoæe li neka od kategorija (invalidi naprimjer) biti pošteðena rezanja.Veæinu povlaštenih umirovljenika èini braniteljska populacija, ali najveæe su mirovine – oko 16.000 kuna – predsjednièke.

 

Osim o smanjenju povlaštenih mirovina razgovara se i o njihovu zamrzavanju, odnosno usklaðenju s rastom plaæa i troškova života ovisno o moguænosti proraèuna. Mirovine ostvarene temeljem prava iz radnog odnosa usklaðivale bi se prema izmijenjenoj, nešto povoljnijoj formuli pa bi povišica mogla biti pola postotnog poena jaèa nego što je bila po švicarskoj formuli.

 

Posljednji su put povlaštene mirovine smanjene 10 posto 2010., za što je tadašnja premijerka Jadranka Kosor dobila èak i naèelnu podršku braniteljskih udruga.

 

 

Matiæ suzdržan

 

Ministar branitelja Predrag Matiæ suzdržan je od komentara na temu povlaštenih mirovina jer od njegova ministarstva još nije službenim putem zatraženo bilo kakvo postupanje. U Ministarstvu se zasad može èuti tek Matiæev naèelni stav da braniteljske mirovine ne smatra povlaštenima, veæ mirovinama po posebnim propisima.

 

Inaèe, od 72.815 braniteljskih mirovina, 58.398 odnosi se na ratne vojne invalide, a 13.398 obiteljskih je mirovina. Ukupno je svaka sedma braniteljska mirovina manja od 3000 kuna, ali polovica branitelja ima mirovinu veæu od 5000 kuna. Prosjek podižu one najveæe, veæe od 8000 kuna, koje prima 4689 invalida i 4353 obitelji poginulih ili nestalih branitelja. One su samo nekoliko desetaka kuna više od prosjeènih mirovina saborskih zastupnika!

 

Kako god bilo, u Ministarstvu branitelja naše pitanje prosljeðuju na Mrsiæevo ministarstvo u išèekivanju službene odluke s vrha. – Najprije je o toj temi javno govorio ministar Liniæ, pa Mrsiæ i na koncu premijer, no pismene ni usmene naputke nismo dobili – kažu u Ministarstvu.

 

Vecernji.hr


Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 122

Warning: mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/zupskipo/public_html/dno.php on line 177

Najitanije (7 dana)

ŠUSTAR S NARDELLIJEM: I dalje æemo poticati obnovu turistièkih kapaciteta
GDPR: Smiju li roditelji bez dozvole djece vidjeti ocjene u imeniku
Župski laureati su ès Anðela Æesiæ, Petar Ivelja i Marijo Baroviæ


Izdava:

upski portal d.o.o.
Put za Petrau 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate utalo Cvjetkovi, glavna urednica

© upski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti koritenja


Poetna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolaie kako bi osigurale bolje korisniko iskustvo i funkcionalnost. Koristei nae stranice slaete se s koritenjem kolaia. Proitajte vie: Uvjeti koritenja