Nedjelja, 9. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Dubrovački biskup i imam: Zajednički osuđivati zlo i truditi se oko dobra!

05.09.2014.


Kao rezultat međureligijskog dijaloga između dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića i dubrovačkog imama Salkana ef. Herića u kršćanskim i islamskim zajednicama u Dubrovačkoj biskupiji i Medžlisu Islamske zajednice Dubrovnik prikupljat će se novčana pomoć za kršćane i sve žrtve ratnih stradanja na području Sirije i Iraka.

 


 


Biskup Uzinić je najavio kako se Dubrovačka biskupija priključuje humanitarnom koncertu za pomoć kršćanima u Siriji i Iraku tako da će sva milostinja od nedjelje, 6. rujna - a to je dan nakon koncerta - koja se bude prikupila po župama i samostanskim crkvama u Dubrovačkoj biskupiji biti usmjerena za pomoć kršćanima i drugim manjinskim vjerskim skupinama na području Iraka i Sirije.

 

 


Osim financijske pomoći, kršćani i molitvama pomažu, a na to je i papa Franjo više puta pozvao. Biskup Uzinić je ovom prigodom pozvao vjernike Dubrovačke biskupije da u nedjelju, 6. rujna, kada se bude prikupljala novčana pomoć za kršćane u Siriji i Iraku, upute i svoje molitve Bogu za njih. Podsjetio je da se za mir u svijetu i progonjene kršćane u Dubrovačkoj biskupiji molilo na Veliku Gospu, a cijelu Hrvatsku će Hrvatska biskupska konferencija pozvati da mole na tu nakanu na blagdan Uzvišenja svetog Križa 14. rujna. Stvari se ponavljaju i od prošlosti nismo ništa naučili.

 

 

 

U sve ono što mi činimo želi se uključiti i islamska zajednica u Dubrovniku, kazao je biskup i nastavio: „Naša nakana nije prosuđivati politička uređenja, mi smo vjerske zajednice, nego jasno reći da neke stvari koje se čine uime Boga, nisu i ne mogu biti uime Boga nego su izdaja Boga, i naše jasno određenje je da stanemo na stranu onih koji su žrtve, a ne na stranu onih koji su agresori. Dodao je kako je to trebalo učiniti i u povijesnom trenutku u slučaju stradanja Armenaca, ali se to nije učinilo.

 

 

„Svojim izjavama, stavom, molitvama i financijskom pomoći želimo stati uz one koji su žrtve nadajući se da ćemo im – makar ne možemo promijeniti njihovu situaciju jer mi nismo tako moćni - bar olakšati njihovo stanje jer svijest da je netko uz njih i da im netko pomaže, razumije ih i podržava ih je nešto što im svakako može pomoći.“

 

 

Ovo je osobito važno napraviti, dodao je biskup, jer smo i sami – sjetimo se samo prošlog rata – bili žrtve. Jer ono što nas je boljelo, možda i više od same činjenice da smo žrtve, je bilo to što smo oko nas mogli primijetiti ravnodušnost onih koji su to mogli promijeniti.

 

 

 

Efendija Herić je kazao kako situacija u današnjem svijetu muslimane ne ostavlja ravnodušnima te je, osvrćući se na ratna događanja, rekao kako je žrtva žrtva i svako Božje stvorenje ima pravo na život. U islamu je čak i kletva zabranjena, a kamoli nekome oduzeti život, istaknuo je.

 

 

Rekao je da ga vrijeđa ovih dana uporaba riječi 'islamski' uz neke druge riječi poput islamofašizam i sl. On ne može biti ni islamski, ni kršćanski ni katolički, on je jednostavno fašizam. Na strani smo svake žrtve, Bog čuje i onoga koji je 'najmanji' i osuđujemo svaki genocid.

 

 

Efendija je kazao kako podržava i održavanje koncerta i prikupljanje pomoći koje Crkva organizira te najavio kako će i u njihovoj islamskoj zajednici započeti slična akcija prikupljanja novca za pomoć svim žrtvama na tom području.

 

 

„Mi, muslimani ovog grada, odgovorno tvrdim, u ovom gradu želimo izgrađivati sadašnjost i budućnost naše djece. Želimo suživot i život. To smo pokazali i u Domovinskom ratu i kad je najteže bilo. U okruženju smo pokazali da smo uvijek na strani žrtve bila ona katolička, pravoslavna, muslimanska...,“ rekao je ef. Herić.

 

 

Efendija Herić se osvrnuo i na tzv. islamsku državu istaknuvši kako njega i taj izraz vrijeđa jer ne odgovara stvarnosti. Objasnio je kako se pojam islamske države dobro može shvatiti iz Medinske povelje. Osnivač takve države je Muhamed i postoji 70 paragrafa koji definiraju odnose unutar takve države. Sve što je u koliziji s time ne može se zvati islamska država.

 

 

Više puta je ponovio kako osuđuju ono što se danas na području Sirije i Iraka naziva islamskom državom. Osuđuju takvu državu i takvo funkcioniranje države.

 

 

Islamska zajednica u Hrvatskoj je jasno zauzela stav, poziva muslimane na razboritost. Također je zamolio i da se s oltara u crkvama pozove na isto jer uskoro počinje školska godina pa da se izbjegnu eventualne napetosti, koje oni, kazao je efendija, već pomalo osjećaju.

 

 

Biskup Uzinić je nakon toga izrazio nadu kako će i ova konferencija za novinstvo pomoći da se ne dogodi to da se, zbog onoga što pojedinci u ime neke vjerske zajednice čine u jednom dijelu svijeta, počinemo drugačije odnositi prema članovima te vjerske zajednice kod nas. „Pozvani smo zajednički osuđivati zlo i truditi se zajednički oko dobra,“ zaključio je biskup.

 

 

Angelina Tadić

 

Najčitanije (7 dana)

Novi slučaj zaraze koronom u Župi dubrovačkoj
U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja