Nedjelja, 7. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Gradski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FOTO: Uzvišenje sv. Križa proslavljeno euharistijskim slavljem i procesijom u Gružu

14.09.2014.


Blagdan Uzvišenja sv. Križa svečano je proslavljen u istoimenoj župi i dominikanskom samostanu u Dubrovniku u nedjelju 15. rujna, a svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Ljubo Kurtović, župnik župe sv. Ilije u Veljacima, u koncelebraciji sa župnikom fr. Mihaelom Mariom Toljem, gradskim dekanom don Ivicom Pervanom i ostalim svećenicima koji su sudjelovali u ovoj svečanoj proslavi.

 

 

Župnik Tolj na početku je pozdravio sve župljane, ali i hodočasnike, redovnike i redovnice, kao i svećenike u koncelebraciji.

 

 

U propovijedi fra Ljubo je naglasio se „naš život odvija između dva zida: zida rođenja i zida smrti. Tako i naš duhovni život, vječni život jest kao obješen između dva drveta. Drveta spoznaje dobra i zla i drveta Kristova križa. Na prvom drvetu naši praroditelji Adam i Eva padoše a na drvetu križa Krist nas podiže, otkupi od prokletstva i vječne propasti. To drvo sramote on pretvori u drvo naše proslave i pobjede.“ Istaknuo je da je križ, koji je u starini služio kao sredstvo sramote i patnje, Krist preobrazio u sredstvo spasenja, te je Kristov križ mjesto na kojem se objavila ljubav i slava Božja, kazavši vjernicima: „I zato nisi ti više onaj koji nosiš križ nego je križ onaj koji nosi tebe. To je križ koji te ne pritišće nego te podiže.“ Kazao je da dok gledamo u Kristov križ, u njemu prepoznajemo što je Bog bio spreman učiniti za čovjeka, ali također u križu vidimo i što je čovjek bio spreman učiniti Bogu. Postavio je i pitanje odakle dolazi križ, odgovorivši da križ ne dolazi od Boga, tj. da Bog nije načinio križ nego čovjek, jer nije Otac nebeski stvorio križ kako bi na njemu uništio čovjeka, on dolazi iz ljudske ruke. Na kraju propovijedi je potaknuo vjernike na molitvu: „Molimo kako bi u nama odjeknuo i prevladao Isusov glas: 'Ja sam tvoj Bog, oblikovao sam te svojim rukama i volim to što sam stvorio. Volim te bezgraničnom ljubavlju jer te volim kao što sam voljen. Ne bježi od mene. Vrati mi se – ne jednom, ne dvaput, nego uvijek iznova. Ti si moje dijete. Ne sudi sebe. Ne odbacuj sebe. Dopusti da moja ljubav dodirne najdublje, najskrivenije kutove tvoga srca i oživi u tebi tvoju ljepotu, ljepotu čiji si izgled izgubio ali koja će opet postati vidljiva u svijetlu moga milosrđa. Dođi, dođi, dopusti da ti otarem suze i da moje usne na tvoje uho kažu: Ljubim te, neizmjernom ljubavlju.'“

 

 

Nakon misnog slavlja uslijedila je procesija sa svijećama koja je završila u Gruškoj luci blagoslovom barki i brodova, molitvom za pomorce i ribare te molitvom za poginule branitelje. 

 

 

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod vodstvom prof. Marije Brčić.

 

 

 

Vjernici ove župe za proslavu su se pripravljati trodnevnom duhovnom pripravom koja se sastojala od molitve krunice i misnog slavlja s propovijedi. Prvoga dana trodnevnice u četvrtak, 11. rujna misu je predvodio don Ivo Zečević, župnik župe sv. Obitelji u Mokošici; drugog dana fra Ljudevit Lasta, župnik Slanog i Majkova, a trećeg dana fra Stanko Dodig, upravitelj Biskupijskog svetišta Gospe od milosrđa u Gospinom polju.

 

 

Šime Zupčić

Najčitanije (7 dana)

Javni natječaj za zakup javnih površina na lukobranu u Mlinima
Jadrolinja će Gradu Dubrovniku uputiti prijedlog za povezivanje Elafita modernim brodom
Stožer: Na jugu Hrvatske nitko nije u samoizolaciji zbog korone


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja