Petak, 17. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Župski đir /    Sve vijesti iz rubrike đir

FOTO: Biskup Uzinić u posjeti obiteljima stradalim u poplavama u Župi dubrovačkoj

19.09.2014.


Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić obišao je u četvrtak, 18. rujna obitelji stradale u olujnom nevremenu krajem prošlog tjedna u Župi dubrovačkoj.

 

 

 

 

Biskup se u Kuparima upoznao s onim što je poplava učinila pojedinim obiteljima, a članovi obitelji su podijelili s biskupom svoju muku i sve ono s čime se sada susreću nakon poplava. Izrazili su bojazan da im se poplava može opet dogoditi jer je konfiguracija terena takva da se oni nalaze na najnižim točkama te je moguće je da opet dožive poplavu, a nekima se to i prije događalo. Iskazali su i dileme oko toga je li ima smisla popravljati uništene prostorije ako se uzrok poplava ne riješi. S obzirom da je uz biskupa u obilasku bio i načelnik općine Silvio Nardelli sve svoje bojazni su i njemu iznijeli tražeći da im se konkretno kaže kako će im općina i država pomoći jer sami nisu krivi za poplave koje su im se dogodile. Načelnik Nardelli je kazao da je proglašena elementarna nepogoda za ova kraj te da će na prvoj sjednici Općinskog vijeća vidjeti na koji način im se može pomoći.

 

 

 

 

Većina obitelji je već počistila uništene prostorije u prizemljima i izbacila ono što se više neće moći upotrebljavati, te su počeli s popravcima zidova i podova. No, otežano im je funkcioniranje dnevnog života zbog nemogućnosti boravka u poplavljenim prostorijama ili smještaja bolesnika u njih, a tu su i problemi s djecom koja moraju izvršavati svoje školske obveze, a trenutno nemaju najbolje uvjete za to. Razgovori su u pojedinim trenucima bili praćeni i otvorenim emocijama, od suza u kojima su mještani isplakivali nakupljeni stres i strah do ljutnje i osjećaja bespomoćnosti pred onim što sami ne mogu promijeniti, a prijeti normalnom odvijanju života njihovih obitelji. Neki od njih su kazali kako im je sad ipak lakše jer su nekom rekli ono što ih muči, moleći za razumijevanje jer su to izrekli na možda preemotivan način.

 

 

 

 

U izjavi za medije biskup Uzinić je rekao kako biskupija preko Caritasa može donekle ublažiti situaciju u smislu male materijalne pomoći kao što to može učiniti i svojom blizinom, svojim suosjećanjem s ljudima, ali i da buđenjem svijesti kod ljudi možda može pomoći puno više. „Ja vjerujem da je sama činjenica da ljudima pokazujemo da suosjećamo s njima već dovoljna, ali trebamo pokušati i napraviti što možemo,“ rekao je biskup te dodao kako mu se kao veliki problem izgleda to što se stalno pokušava „ublažavati posljedice i ovdje i na drugim mjestima u Hrvatskoj, a trebalo bi se malo više pozabaviti uzrocima, jer ako ne uklonimo uzroke, nismo sigurni da se ovo neće za koji dan, tjedan ili mjesec ponoviti.“

 

Biskup je također kazao da je Caritas, nakon što se poplava dogodila, učinio ono što je činio u slučaju drugih potrebnih u Hrvatskoj, izdvojivši hitnu pomoć, od 25 tisuća kuna, te da je spreman pomoći ljudima s polovnim namještajem i bijelom tehnikom koja se nalazi u skladištu Caritasa. „Ne možemo promijeniti situaciju, ali nadam se da je možemo ublažiti,“ kazao je biskup.

 

 

 

 

U pratnji dubrovačkog biskupa bili su ravnatelj Caritasa Dubrovačke biskupije mr. don Robert Ćibarić, koji je i župnik u susjednim župama koje nisu doživjele ovakve poplave, ali je u stalnom kontaktu s obiteljima na terenu i odgovornima tražeći moguće načine pomoći, te župnik župe sv. Ilara u Mlinima mr. don Bernardo Pleše, koji je uz pomoć susjeda obranio i župnu kuću od poplava i koji je već sljedećeg dana ujutro išao u obilazak poplavljenih.

 

 

 

 

Biskup Uzinić je u vrijeme poplave zbog obveza bio izvan biskupije te je prvog dana po povratku na posao pošao na teren susrećući se sa stradalima u poplavama.

 

 

Angelina Tadić

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja