Četvrtak, 1. listopada 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Župa:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Župa info    |   Župski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Župa / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

JAVNI POZIV: Idu li Kupari Todoriću ili Rusima, znat će se do kraja godine

25.09.2014.


Hrvatska Vlada danas je donijela odluku o raspisivanju javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari kod Dubrovnika čija je ukupna investicija procijenjena od 150 do 300 milijuna eura.

 

 

 

 

 

Poziv investitorima za obnovu devastiranog u ratu i zapuštenog bivšeg turističkog kompleksa Kupari kod Dubrovnika država je objavila ove godine prvi put u 20 godina, i to za osnivanje prava građenja i prava služnosti nekretnina na rok do 99 godina na hotelsko-turističkoj lokaciji Kupari I u općini Župa dubrovačka, na samoj obali, gdje je pet hotela u kojima je nekad bilo nešto više od 1600 kreveta.

 

 

 

 

U prvom neobvezujućem krugu završenom sredinom ožujka ove godine za Kupare su pisma interesa dostavili šest investitora - Karisma Hotels Adriatic-KHA (konzorcij Agrokora, svjetskog touroperatora TUI i meksičkog lanca Karisma International), Valamar poslovni razvoj (iz grupacije Valamar), turska Rixos grupa (koja već ima hotel u Dubrovniku), Braniteljska zadruga Mir iz Mlina kod Dubrovnika, Avenue Grupa iz Moskve te tvrtka Titan nekretnine (navodno s ruskim kapitalom).  

 

 

 

 

Kao favoriti se ističe grupacija Karisma Hotels Adriatic iza koje, uz Ivicu Todorića, stoje i njemački TUI te meksički Karisma International kojem je na čelu bivši ministar turizma Veljko Ostojić.  

 

 

 

Podsjetimo, ovi potencijalni investitori nisu dužni podnijeti obvezujuće ponude, niti je ovlašteno tijelo Republike Hrvatske dužno sklopiti ugovor o osnivanju prava građenja, odnosno osnivanju prava služnosti ili koncesije s bilo kojim od njih. Jednako tako, svi ostali investitori, a ne samo navedeni, i dalje se mogu javiti na obvezujući poziv za iskazivanjem interesa.

 

 

 

Ministar turizma Darko Lorencin, na današnjoj, konferenciji za novinare, dodatno je pojasnio Odluku o utvrđivanju uvjeta i objavi javnog poziva za dostavu obvezujućih ponuda za realizaciju turističkog razvojnog projekta Kupari na lokaciji Kupari I. u Općini Župa dubrovačka, donesenu na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske. „Došli smo do jedne visoke faze ovog kompleksnog projekta“, izvijestio je ministar Lorencin, pojasnivši da je napravljen čitav niz radnji koje su „nevidljive“ i opsežne i koje je trebalo poduzeti kako bi investitor dobio čistu nekretninu.
 

 

 

Ministar Lorencin naveo je kako je bilo potrebno ispoštovati nekoliko zakonskih podloga kako bi se projekt doveo do ove trenutne faze. Radi se o Zakonu o upravljanju i raspolaganju imovine u vlasništvu Republike Hrvatske, Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Uredbu o osnivanju prava građenja i prava služnosti na nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske te Uredbu o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru.
 

 

 

Nadalje, pojasnio je ministar kako se sukladno Prostorno planskoj dokumentaciji planira izgradnja novih hotela s 1600 smještajnih jedinica kategorije 4 i 5 zvjezdica.
 

 

 

Podsjetio je da je u prvom krug natječaja koji je raspisan 16. siječnja 2014. godine Pismo namjere dalo šest investitora. „Važno je napomenuti da u drugoj fazi natječaja mogu sudjelovati svi zainteresirani“, kazao je ministar, istaknuvši da su planirana ulaganja u ovaj projekt 100 milijuna eura, ovisno o proizvodu i konceptu koji će investitori predložiti. „Ukoliko budemo imali istih ponuda, pored visine ulaganja, ključno za daljnji odabir bit će vrsta i kvaliteta ulaganja i brand pod kojim će projekt u budućnosti funkcionirati“, pojasnio je ministar Lorencin. Dodatni kriteriji su: plan i intenzitet zapošljavanja, doprinos razvoju okruženja i održivi razvoj i nove tehnologije.
 

 

 

Govoreći o uvjetima za investitore, ministar je naglasio da su ključni iskustvo i reference, s obzirom na značaj projekta Kupari, ne samo za Župu dubrovačku, već i za Grad Dubrovniku, Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i turizam Republike Hrvatske. „Iz toga razloga želimo dobiti ponuditelja odnosno zajednicu ponuditelja od kojih barem jedan ima iskustvo u upravljanu i vođenju hotela razine pet zvjezdica, Dokaz o financijskoj sposobnosti i Poslovni plan za razdoblje od 10 godina“ Kada investitor stekne sve potrebne dozvole potrebne za realizaciju projekta, rok za izvršenje projekta je 48 mjeseci.
 

 

 

Na kraju, ministar Lorencin naveo je da su za provođenje ove Odluke zaduženi: Ministarko poljoprivrede, Ministarstvo turizma, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Državni ured za upravljanje državnom imovinom te Općina Župa dubrovačka, navodi se u priopćenju iz Vlade RH.
 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja