Petak, 29. ožujka 2024.



Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Ovogodišnja berba za 70 posto lošija od prosječnih berba grožđa

29.09.2014.


Župan Nikola Dobroslavić u Stonu je održao sastanak Savjeta za razvoj vinogradarstva i vinarstva Dubrovačko - neretvanske županije.

 

 

 

Uz članove Savjeta sastanku su nazočile i pomoćnica ministra poljoprivrede Zvjezdana Blažić, direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu  industriju i šumarstvo pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Božica Marković, predsjednica Gospodarske komore Dubrovnik Terezina Orlić te načelnik općine Ston Vedran Antunica.

 

 

 

Na sastanku se razgovaralo o procjeni berbe 2014. u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, mogućnostima financiranja u sektoru vinogradarstva i vinarstva, planu aktivnosti udruženja vinara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, a bila je ovo i prilika da vinari iznesu i drugu problematiku koja je u nadležnosti Ministarstva ili Gospodarske komore.

 

 

 

U razgovoru s članovima Savjeta i uzevši u obzir sva vinogorja na području Županije procijenjena je berba 2014. koja je, u prosjeku, 70 posto lošija od prosječnih berbi. Šteta u vinogradima posljedica je loših vremenskih uvjeta koji su pogodovali razvoju bolesti vinove loze i lošijoj kvaliteti grožđa, a neki su dijelovi Županije pogođeni i tučom.

 

 

 

Župan je istaknuo da će Županija sa svojim službama, koliko je u mogućnosti, pomoći vinogradarima i vinarima koji su pretrpjeli štete te pokušati ostvariti uvijete za proglašenje elementarne nepogode.

 

 

 

Pomoćnica Ministra Zvjezdana Blažić, naglasila je da su od strane Ministarstva male mogućnosti za nadoknadu štete budući da u ovoj godini trpe svi dijelovi Hrvatske te sve grane poljoprivrede, ali da će pokušati pronaći mogućnosti za pomoć vinogradarima i vinarima.

 

 

 

Predstavljene su mjere vinske omotnice i programa ruralnog razvoja te plan aktivnosti udruženja vinara pri HGK koji se većinom odnosi na zajedničke marketinške aktivnosti s ciljem što boljeg plasmana vina, prvenstveno na stranom, ali i na domaćem tržištu.

Najčitanije (7 dana)

PU dubrovačko-neretvanska zapošljava u više odjela, provjerite uvjete
Lonza odgovara na pitanje tko će biti kandidat HDZ-a za župskog načelnika
Grofovi obnovili hrvatsku zastavu na stijeni poviše Komolca


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini
OIB: 89930037338

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja