Petak, 5. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Župan Dobroslavić otvorio skup o EU Strategiji za Jadransko - jonsku regiju

07.10.2014.


 

Župan Nikola Dobroslavić otvorio je u Europskom parlamentu u Bruxellesu konferenciju pod nazivom "Uloga regija u provedbi EU Strategije za Jadransko - jonsku regiju". Domaćini konferencije uz Župana bili su i zastupnici u Europskom parlamentu Andrej Plenković i Dubravka Šuica.

 

 


Župan Dobroslavić  govorio je  o značaju koji Dubrovačko-neretvanska županija pridaje suradnji u okviru Jadransko-jonske makroregije zajedno s partnerima iz drugih regija u kojima živi oko 70 milijuna ljudi. Založio se za provedbu zajedničkih projekata te osiguravanje sredstava u posebnoj proračunskoj liniji EU za Strategiju Jadransko-jonske regije.

 

 

 

Posebno je istaknuo ulogu obalnih županija, gradova i općina u višerazinskom upravljanju Strategijom i u provedbi njena četiri stupa: plavom rastu, povezivanju regije, kvaliteti okoliša i održivom turizmu. Župan je predložio da se u zajedničke aktivnosti u okviru Strategije uključe i Makedonija te Kosovo. Naglasio je nužnost boljeg prometnog povezivanja država sudionica, a osobito važnost izgradnje Jadransko-jonske autoceste koja bi imala izuzetno pozitivan utjecaj na gospodarski razvoj država sudionica.

 

 

 

Zastupnik Plenković je naglasio značaj usvajanja Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju na sastanku Europskog vijeća u listopadu za vrijeme predsjedavanja Italije. Podsjetio je na sudjelovanje Hrvatske u Jadransko-jonskoj inicijativi od 2000. te jasno profiliranu jadransku i sredozemnu orijentaciju, kao i višegodišnji angažman u njenoj izradi. Po uzoru na Baltičku i Dunavsku strategiju, pozdravio je usvajanje Jadransko-jonske strategije koja će pridonijeti promicanju održivog gospodarskog i društvenog napretka u zemljama regiji zahvaljujući rastu i otvaranju novih radnih mjesta. 

 

 

 

Strategija će osigurati veću privlačnost i konkurentnost te bolju povezanost, uz očuvanje okoliša i uravnoteženih morskih i obalnih ekosustava, pri čemu je bitan doprinos jedinica regionalne i lokalne samouprave, a Dubrovačko-neretvanska županija je odličan primjer, kazao je Plenković. Zaključio je kako će Europski parlament nastaviti pružati političku potporu Strategiji te će se i dalje zalagati za alociranje odgovarajućih sredstava u okviru proračuna EU i učinkovito korištenje postojećih programa (Europski fondovi za ribarstvo i pomorstvo, Obzor 2020, Instrument za povezivanje Europe, LIFE, COSME, ADRIAPLAN, ADRIAREP, INTERACT i INTERREG itd.). Završno je rekao da će Strategija pridonijeti i politici proširenja Europske unije na zemlje kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje država jugoistoka Europe. 

 

 

 

Zastupnica Dubravka Šuica se založila za korištenje sredstava iz Transnacionalnog programa EU za Jadransko-jonsku regiju koji će pridonijeti boljoj prometnoj povezanosti, kao i projektima u području kulture, obrazovanja, znanosti i sveučilišne suradnje kako bi se osnažio jadranski i mediteranski identitet država sudionica.

 

 

 

Strategija EU za Jadransko-jonsku regiju obuhvaća četiri države članice EU (Hrvatsku, Grčku, Italiju i Sloveniju) te četiri države regije jugoistočne Europe (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju). Među govornicima bili su i Colin Wolfe, predstavnik Opće uprave za regionalnu politiku Europske komisije, Gian Mario Spacca, predsjednik regije Marche i izvjestitelj Odbora regija za Strategiju, Rossella Rusca, predstavnica talijanskog predsjedništva u Vijeće Europske unije te Mato Škrabalo, stalni predstavnik Republike Hrvatske pri EU. U raspravama su sudjelovali i predstavnici iz regija iz Grčke, Slovenije, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Hrvatske.

Najčitanije (7 dana)

Javni natječaj za zakup javnih površina na lukobranu u Mlinima
Jadrolinja će Gradu Dubrovniku uputiti prijedlog za povezivanje Elafita modernim brodom
Stožer: Na jugu Hrvatske nitko nije u samoizolaciji zbog korone


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja