Ponedjeljak, 27. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

FOTO:Biskup na Daksi: Ako ne naučimo pitati oproštenje i opraštati, Dakse će se ponavljati!

26.10.2014.


U subotu je na otoku Daksi pokraj Dubrovnika obilježena je 70. obljetnica stradanja na tom otoku. Molitvu su predvodili dubrovački biskup mons. Mate Uzinić i protojerej otac Slavko Zorica, u sklopu ceremonije odavanja počasti žrtvama. Na početku sve okupljene pozdravio je predsjednik Udruge Daksa 1944./45. Mato Rajčević.

 

 

 

Biskup Uzinić je svom nagovoru kazao da je križ  simbol stradanja, ali i znak pobjede, te je u križu prisutna raspeta ljubav koja je toliko potrebna hrvatskom društvu koje je podijeljeno danas kao i prije 70 godina. Naglasio je da je samo u križu moguće naći snagu za oprost u kojem je moguće graditi bolju sadašnjost i budućnost. Za one koji su počinili zločine kazao je da makar su imali jasnu želju ubiti, zapravo nisu znali što čine, jer da su znali, ne bi to činili. „Jednako tako u ovom 'Oče, oprosti im jer ne znaju što čine' želimo uključiti i one koji i dalje ignoriraju i pokušavaju zataškati ono što se dogodilo, i one koji na to nasjedaju, slaveći zločin kao početak oslobođenja.“, kazao je biskup Uzinić, te nastavio: „Jer pokušavajući zataškati Daksu, a ona se sustavno zataškavala, kao što se i danas zataškavaju mnogi poslijeratni zločini koji su se dogodili, događa se to da se ponovi i Daksa i slični događaji i slična stradanja. Daksa koja nije na pravi način razmotrena, s kojom se nismo na pravi način suočili, je bila Dubrovnik 1991 i Vukovar 1991, bila je Škabrnja i druga mjesta stradanja."

 

 

 

Govoreći o poruci Dakse biskup je rekao: "Zato iz Dakse i od Dakse, gledajući na žrtvu ali i na zločin, trebamo naučiti kako ne smijemo samo gledati na svoju žrtvu i tuđi zločin nego moramo znati prepoznati svoju vlastitu krivnju i za tu svoju vlastitu krivnju tražiti oproštenje, ali s pravom očekivati od onih koji su počinili zločin da priznaju krivnju i zatraže oproštenje. I tek kad se to dogodi, kad ne budemo više slavili zločin kao oslobođenje, nego se zajednički suočimo s onim što se dogodilo u prošlosti, možemo kao društvo i kao narod graditi bolju budućnost.“ Biskup je svoj nagovor zaključio riječima da ako ne naučimo pitati oproštenje i opraštati, ako ne naučimo prepoznavati vlastitu krivnju a ne samo prepoznavati krivnju drugoga, Dakse „ove i one vrste će se ponavljati“.

 

 

 

 

Predstavnici županijskih i gradskih vlasti, udruga i obitelji žrtava, položili su vijence te i na taj način odali počast nevino ubijenim.

 

 

 

 

Podsjetimo, u listopadu 1944. godine, po ulasku partizanskih jedinica u Dubrovnik, uhapšeno je više od 300 građana Dubrovnika među njima i neki svećenici. Bez suđenja i mogućnosti obrane na otoku Daksu ubijene su 53 osobe. Desetljećima nakon toga o tom događaju se nije smjelo govoriti, a kamoli komemorirati ga i tražiti odgovornost onih koji su zločin počinili.

 

 

 

Nakon demokratskih promjena organizirana je 1990. godine prva komemoracija na Daksi. Godine 2006. osnovana je Udruga Daksa 1944./45. koja je 2007. godine podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za ratni zločin i sa zahtjevom za ekshumacijom.

 

 

 

Za zločin još nitko nije odgovarao. Posmrtni ostaci ekshumirani su 2009. godine i pronađeni su kosturi 53 osobe što je bilo daleko više od očekivanih 35 osoba s poznatog popisa „U ime naroda.“ DNA analizom utvrđen je identitet 18 osoba, a za 26 osoba, na temelju podataka i dokumenata sa sigurnošću se može reći da su ubijeni na Daksi. Posmrtni ostaci većine stradalnika dostojanstveno su pokopani na Daksi 2010. godine u zajedničku grobnicu podno spomen-obilježja.

 

 

 

Među stradalnicima na Daksi je i sedam svećenika. Četvorica su svećenici Dubrovačke biskupije: don Mato Dobud, don Josip Schmidt, don Mato Kalafatović-Milić i don Đuro Krečak, dvojica franjevaca su iz Reda Male braće: fra Marijan Blažić i fra Toma Tomašić i jedan je član Družbe Isusove o. Petar Perica.

Biskup Uzinić je u subotu navečer predvodio misu zadušnicu za sve žrtve Dakse u franjevačkoj crkvi Male braće u Dubrovniku.

 

Šime Zupčić / Angelina Tadić

Najčitanije (7 dana)

Kako povezati Dubrovnik na mrežu autocesta hrvatskim teritorijem
KONAVLE: Poziv na besplatne treninge juda, stolnog tenisa i košarke
Noć muzeja u Konavlima


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja