Četvrtak, 4. lipnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Županija:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Županija info    |   Županijski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Županija / Županija info /    Sve vijesti iz rubrike info

Svjetski dan staništa - Mala škola zaštite prirode

31.10.2014.


Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Hrvatskim planinarskim društvom Sniježnica i Šumarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu povodom obilježavanja Svjetskog dana staništa organizirala je informativno-edukativni i stručni program s ciljem poticanja i promicanja zaštite prirode na području DNŽ.

 

 

 

Informativno-edukativni i stručni program obuhvatio je rezistografiju i tomografiju „Platane  na Brsaljama u Dubrovniku – spomenik parkovne arhitekture“, informiranje građana o zaštiti prirode te demonstraciju istraživanja stabala – edukaciju i radionice za djecu „Mala škola zaštite prirode“.

 

 

 

Procjenu zdravstvenog stanja platane obavili su znanstvenici sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koristeći metode iz područja arborikulture i fitopatologije. Članovi HPD Sniježnica obavili su sigurno sidrenje platane kako bi se primjenom speleoloških tehnika penjanja i spuštanja po užetu mogla obaviti rezistografija u višim dijelovima krošnje platane.

 

 

Na osnovu terenskih podataka izraditi će se elaborat procjene zdravstvenog stanja platane, kojim će se propisati budući potrebni zahvati njege i sanacije platane.

 

 

 

Putem informativnog pulta građani su se mogli informirati o zaštiti prirode i aktivnostima koje se provode na području Grada i DNŽ kao i važnosti i značaju prirode te razlozima njenoga očuvanja. Tom prilikom zainteresiranim građanima dijelio se promotivni materijal.


 

 

Svjetski dan staništa službeno je proglašen 1985. godine od strane UN-a, a njegovim obilježavanjem želi se povećati svijest lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja zelenih urbanih površina te skrenuti pozornost na očuvanje staništa i bioraznolikosti.

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja