Petak, 18. rujna 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Misa na Dušni dan: Molitva za duše u čistilištu

02.11.2014.


Euharistijsko slavlje na Dušni dan, u nedjelju 2. studenog, u dubrovačkoj katedrali predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Petrom Palićem, katedralnim župnikom don Stankom Lasićem, tajnikom Katehetskog ureda don Marinkom Šljivićem i rektorom Biskupijskog sjemeništa don Marinom Lučićem.

 

 

 

U propovijedi biskup je odmah na početku pojasnio što se zapravo slavi ovim spomendanom: „Dušnim danom se spominjemo pokojnika koji su umrli u milosti i prijateljstvu s Bogom, ali nisu u punini uključeni u vječno zajedništvo s njim zbog potrebe konačnog pročišćenja. Vjerujemo da im zajedništvo s nama i osobito naše molitve u tom pročišćenju mogu pomoći. Zato za njih i njihovo pročišćenje molimo i slavimo svete mise.“.

 

 

 

Biskup je vjernike podsjetio i na povijest ovog spomendana, naglasivši da ga se „duguje sv. Odilonu, opatu benediktinskog samostana Cliny, a koji je bio veoma pobožan dušama u čistilištu tako da je sve svoje molitve, trpljenja, pokore, mrvljenja i mise namjenjivao za njihovo oslobođenje. Nakon što se jedan njegov subrat vratio s hodočašća u Svetu zemlju i pripovjedio mu kako ga je oluja bacila na obale Sicilije gdje je susreo nekog isposnika koji mu je pripovijedao o pećini iz koje dopiru krikovi duša u čistilištu, ali i velike psovke demona protiv opata Odilona koji im otima duše, donio je odluku da se u svim benediktinskim samostanima koji su ovisili o tom važnom benediktinskom samostanu iz kojega je krenula obnova benediktinaca, a s njom i obnova Crkve, današnji dan treba slaviti kao poseban dan sjećanja i molitve za pokojnike. Ovu praksu kasnije je prihvatila cijela Crkva.“

 

 

 

Osim toga, biskup na veoma slikovit način, jednom zanimljivom pričom, prikazao što bi zapravo bili raj i pakao. Usporedio ih je sa stolom prepunim obilja, jednakim u raju i paklu, s jedinim nedostatkom da ljudi ne mogu sami sebe hraniti jer ne mogu savinuti ruku. U paklu su svi ostali gladni, dok su u raju problemu doskočili na način da su hranili jedne druge. Upitao se što bi u tom slikovitom prikazu bilo čistilište, kazavši da smo njima potrebni mi i naše molitve, te se tek uz našu pomoć mogu „nahraniti“, pozvavši vjernike na molitvu za duše u čistilištu.

 

 

Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao katedralni zbor pod vodstvom prof. Margit Cetinić.

 

 

 

Šime Zupčić

 

Najčitanije (7 dana)

Prošle zime osjećali ste se neobično? Možda ste preboljeli koronavirus
Nastavlja se rekonstrukcija raskrižja Srebreno
U Jadranskom moru uočeni leteći lignjuni, iznimno rijetka vrsta


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja