Petak, 13. prosinca 2019.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Misa na Dušni dan: Molitva za duše u čistilištu

02.11.2014.


Euharistijsko slavlje na Dušni dan, u nedjelju 2. studenog, u dubrovačkoj katedrali predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s generalnim vikarom mons. Petrom Palićem, katedralnim župnikom don Stankom Lasićem, tajnikom Katehetskog ureda don Marinkom Šljivićem i rektorom Biskupijskog sjemeništa don Marinom Lučićem.

 

 

 

U propovijedi biskup je odmah na početku pojasnio što se zapravo slavi ovim spomendanom: „Dušnim danom se spominjemo pokojnika koji su umrli u milosti i prijateljstvu s Bogom, ali nisu u punini uključeni u vječno zajedništvo s njim zbog potrebe konačnog pročišćenja. Vjerujemo da im zajedništvo s nama i osobito naše molitve u tom pročišćenju mogu pomoći. Zato za njih i njihovo pročišćenje molimo i slavimo svete mise.“.

 

 

 

Biskup je vjernike podsjetio i na povijest ovog spomendana, naglasivši da ga se „duguje sv. Odilonu, opatu benediktinskog samostana Cliny, a koji je bio veoma pobožan dušama u čistilištu tako da je sve svoje molitve, trpljenja, pokore, mrvljenja i mise namjenjivao za njihovo oslobođenje. Nakon što se jedan njegov subrat vratio s hodočašća u Svetu zemlju i pripovjedio mu kako ga je oluja bacila na obale Sicilije gdje je susreo nekog isposnika koji mu je pripovijedao o pećini iz koje dopiru krikovi duša u čistilištu, ali i velike psovke demona protiv opata Odilona koji im otima duše, donio je odluku da se u svim benediktinskim samostanima koji su ovisili o tom važnom benediktinskom samostanu iz kojega je krenula obnova benediktinaca, a s njom i obnova Crkve, današnji dan treba slaviti kao poseban dan sjećanja i molitve za pokojnike. Ovu praksu kasnije je prihvatila cijela Crkva.“

 

 

 

Osim toga, biskup na veoma slikovit način, jednom zanimljivom pričom, prikazao što bi zapravo bili raj i pakao. Usporedio ih je sa stolom prepunim obilja, jednakim u raju i paklu, s jedinim nedostatkom da ljudi ne mogu sami sebe hraniti jer ne mogu savinuti ruku. U paklu su svi ostali gladni, dok su u raju problemu doskočili na način da su hranili jedne druge. Upitao se što bi u tom slikovitom prikazu bilo čistilište, kazavši da smo njima potrebni mi i naše molitve, te se tek uz našu pomoć mogu „nahraniti“, pozvavši vjernike na molitvu za duše u čistilištu.

 

 

Euharistijsko slavlje pjesmom je animirao katedralni zbor pod vodstvom prof. Margit Cetinić.

 

 

 

Šime Zupčić

 

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja