Subota, 8. kolovoza 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Predstavnici američko-britanske grupacije prozvali Župana za opstruiranje projekta Bosanci

08.11.2013.


U povodu Međunarodnog investicijskog foruma u Dubrovniku kojega organizira Dubrovačko-neretvanska županija reagirali su predstavnici britanskih i američkih investitora čiji projekt županija, kako ističu, namjerno opstruira već duže od osam godina. 


Kako navode u priopćenju, 2005. godine skupina ulagača iz renomiranih fondova Barclays Wealth and Equity Trust Jersey Ltd kupila je građevinsko zemljište na dubrovačkoj Bosanki, želeći uložiti više od 150 milijuna kuna u gradnju obiteljskih kuća. Iako su ih predstavnici vlasti uvjeravali kako će moći početi s izgradnjom odmah po kupovini zemljišta, ističu kako se njihov projekt, zahvaljujući birokratskim zavrzlama, još se uvijek nije pomaknuo s mjesta.

Craig Cameron, koji je 2005. godine započeo realizaciju projekta, bez imalo ustručavanja kritizira predstavnike županijskih vlasti zbog čijih je odugovlačenja britanski Barclays nakon osam godina i propalih milijuna eura prepustio vođenje projekta NCH Capitalu.

- Nakon svih ovih godina nije mi jasno zašto župan s jedne strane ulaže novce u investicijske forume i zove nas na njih, a druge strane namjerno zaustavlja investiciju koja bi otvorila brojna radna mjesta i kroz komunalne naknade povećala lokalne proračune. Otvoreno nam je rekao da, iako smo kupili građevinsko zemljište, to ne znači kako na njemu možemo i graditi. Razvijali smo projekte u brojnim državama svijeta, ali ovakav tretman još nigdje nismo doživjeli. Županija koči realizaciju našeg projekta i namjerno pogrešno interpretira prostorno-planske odredbe. To dovodi u pitanje vjeru u cijeli pravni sustav Republike Hrvatske. Šteta je što cijeli grad ovisi o jednom čovjeku. Njegovi potezi značajno utječu na imidž Hrvatske na međunarodnom investicijskom tržištu - naglašava Cameron.

 „Godine 2007. dubrovačka Bosanka drugi je put (2005.) potvrđena kao građevinska zona GUP-om grada Dubrovnika, a GUP je potvrđen i od strane Dubrovačko-neretvanske županije, pa se 2010. godine u projekt uključio i poznati američki investicijski fond NCH Capital koji raspolaže portfeljem većim od 3 milijarde dolara. Nakon što je, zbog negativnog mišljenja Županije, u prosincu prošle godine propalo donošenje UPU-a, NCH je preuzeo vodeću ulogu u projektu.“ – piše u priopćenju.


Dalje se navodi kako je predstavnica spomenutog američkog fonda u Hrvatskoj Renata Suša istaknula kako su „pozitivno mišljenje na prijedlog urbanističkog plana uređenja ovog područja dali Grad Dubrovnik, ministarstva graditeljstva, kulture i poljoprivrede, HEP, Hrvatske šume i Hrvatske vode te, što je najvažnije, stanovnici sela Bosanka, koji bi usvajanjem ovog plana napokon dobili pravo graditi na svojoj zemlji. Jedino negativno mišljenje na prijedlog UPU-a stiglo je od Županije koja koči ovaj projekt već jako dugo“.  


– Vjerujemo kako je razvoj ovog projekta od posebnog interesa za Županiju i grad Dubrovnik jer će zaposliti velik broj ljudi, a riječ je o realnoj i financijski zatvorenoj investiciji. Sve građevinske radove, uključujući i arhitektonska rješenja, radit će isključivo domaće tvrtke. Projekt je napravljen prema najvišim ekološkim standardima i potpuno se vizualno uklapa u postojeći krajolik. Ovo je NCH-ova prva investicija u Hrvatskoj, moramo je realizirati kako bismo dobili sredstva za ulaganje u druge projekte. Kao osoba koja vjeruje u bolju budućnost svoje države i predstavnica stranih investitora, vjerujem da će Županija  preispitati  svoj stav i dopustiti nam početak razvoja na Bosanki. – istaknula je Suša.


„Zemljište na koje se odnosi UPU neizgrađenog dijela Bosanke smješteno je na platou Bosanka, na brdu Žarkovica, pa je nejasno zašto se Župan cijelo vrijeme poziva na padine Srđa, koje nisu jasno definirane GUP-om Grada Dubrovnika, a nije ni svaki nagib padina. Osim toga, Grad Dubrovnik u interesu zaštita vizura te Konzervatorski odjel Ministarstva kulture smanjili su dopuštenu izgrađenost predmetnom dijelu zemljišta s 18.000 m2 koliko je dopušteno GUP-om na svega 6.300 m2, a s ciljem zaštite vizura i očuvanja slike Grada.“ – stoji na kraju priopćenja. 

Najčitanije (7 dana)

U DNŽ 41 posto noćenja i 50 posto turista u odnosu na isto razdoblje prošle godine
U Župi korištena lažna novčanica od 1000 kuna
Župan uputio čestitku povodom 25. obljetnice VRO Oluja


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja