Srijeda, 22. siječnja 2020.


Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Grad info /    Sve vijesti iz rubrike info

Promocija knjige Renate Zlatković - Što muči zmajeve

05.11.2014.


Nova knjiga za djecu dubrovačke spisateljice Renate Zlatković „O zmajevima i njihovim problemima“ predstavit će se u četvrtak 6. studenog u 18:30 sati u čitaonici Narodne knjižnice Grad.

 

 

 

 

Uz autoricu, u promociji će sudjelovati Ankica Ćuić, Marija Đanović, Marina Kljunak Čuikin i Lutkarska družina OŠ Lapad – PŠ Montovjerna. Knjiga je objavljena u izdanju udruge „Slagalica“, a riječ je o osmoj knjizi Renate Zlatković koja je namijenjena djeci na pragu odrastanja.

 

 

 

 

- Nakon objave četiriju romana za generaciju adolescenata obaju spolova, Renata Zlatković se vraća svojim tematskim početcima u prozi i dramskom izričaju. Prozni dio naslovljen „O zmajevima i njihovim problemima“ potiče znatiželju budućeg čitatelja već uvođenjem neuobičajenog lika, samo imaginacijom mogućeg, zmaja. Ovaj simbol preuzet iz kineske mitologije i povijesti nije se slučajno pojavio kao glavni lik u sve četri priče. Autoričina zamisao, po svemu sudeći, ima za cilj malim čitateljima približiti neko novo biće koje će uvjetovati neke nove spoznaje, poruke i upozorenja – zapisala je o knjizi Eta Rehak.

 

 

 

 

Prva priča ukazuje na problem drugog i drugačijeg i ukazuje koje opasnosti vrebaju odabirom stila života i prehrane; druga je nadahnuta aktualnom opasnošću moguće destrukcije izvora rijeke Omble; treća je također ekološka, samo u drugačijem fabulativnom kontekstu; četvrta ukazuje na opasnost koja vreba odabirom individualnog i kolektivnog stava.

 

 

 

 

Drugi dio ove knjige, „Ljubavni i drugi jadi (ili kraljevna, mačak i zaljubljeni zmaj)“  pisan u dijaloškoj formi pripada dramskom stvaralaštvu, s kojim je autorica već imala uspjeha („Zimska trilogija“ u izdanju Udruge mladih Orlando).

 

 

 

 

- Autorica i ovdje brižno podupire djecu u razvijanju vlastitog identiteta temeljenog na humanim vrijednostima. Zmajevi, kao simbol mudrosti i moći, podučavaju čitatelje u uočavanju problema, te suočavanju s njima, a svaka nam priča poručuje kako bilo koji problem ima i jednostavno rješenje. Mladi zmajevi pojavljuju se u sve četiri priče i drami, koje su veoma slojevite i nude mogućnost ponavljanja čitanja i otkrivanja novog. Vjerujem da će mladi čitatelji prepoznati mudre poruke zmajeva i kraljevne Viole te kako će svakim novim čitanjem istraživati i otkrivati nove tajne kvalitetnog, ispunjenog življenja - zapisala je u recenziji knjige Jadranka Zlošilo.

Najčitanije (7 dana)


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja