Subota, 21. srpnja 2018.Početna


Aktualno


Župa


Grad


Konavle


Županija


Zanimljivosti

Grad:    Politika i gospodarstvo    |   Sport    |   Crna kronika    |   Grad info    |   Gradski đir    |   

Mali oglasi

Početna / Grad / Politika i gospodarstvo /    Sve vijesti iz rubrike Politika i gospodarstvo

Društvo prijatelja dubrovačke starine - Tvrđava Imperial ponovno na prvoj crti obrane

11.11.2014.


Društvo prijatelja dubrovačke starine, kao osvjedočeni, provjereni i afirmirani zaštitnik dubrovačke povijesne baštine, radeći  niz desetljeća vrlo uspješno na zbrinjavanju  spomenika kulture i one materijalne i one nematerijalne, upućuje javnosti  ovaj apel  -  u svrhu obrane tvrđave Imperijal na Srđu, kojoj prijeti potpuna degradacija i uništenje, stoji u priopćenju Društva, te nastavlja:


 

 

-Sukladno medijskim objavama , neviđenoj PR kampanji, koja želi impresionirati javnost glamuroznim predstavljanjima budućeg izgleda i namjene  moćne i vrijedne tvrđave ponad Dubrovnika, a sve u svrhu ostvarivanja profita investitora, kampanje koja lije krokodilske suze oko antipoduzetničke i antiinvenstitorske klime „tako karakteristične za Hrvatsku“, na djelu je  i neprimjereno manipuliranje Dubrovniku svetim stvarima.

 

 

 

Nakon ispravne i potpuno utemeljene odbijenice idejnog rješenja za rekonstrukciju tvrđave „Fort Imperial“ na Srđu, koju su potpisali dubrovački konzervatori, u skladu s etičkim i moralnim kodeksom svoje struke  s čijim se stavom u potpunosti slažemo i podržavamo ga,  za tvrđavu na Srđu valja se iznova boriti. To nije puka odbijenica sastavljena u „tri reda“, već presedan.  Projektant prilaže prijedlog konzervatorskih smjernica, kojih se uopće ne pridržava u izradi idejnog projekta!

 

 

 

Sa Srđa, te nulte vizure Dubrovnika s tvrđavom Imperial kao dostojnim i prirodnim nastavkom Gradskih zidina , hoće se dokidati integritet i cjelovitost izvrsne tvrđave s francuskom jezgrom i austrijskom nadogradnjom i usavršavanjem iz 19. st., na način da od nje ostane samo opna.  Lijepa i zamamna opna i ljuska sve  više postaje i Grad u zidinama, a svjedoci smo u što je pretvorena predutvrda Revelin, i to davno prije njegove današnje prostituirane namjene. Ako se onda pogriješilo, ne znači da se u ovom, našem  vremenu mora provesti „revelinizacija“ tvrđave Fort Imperial na Srđu.

 

 

 

Bilo bi dobro i korisno, a i  osnažilo bi osjećaj samodostojanstva,  prisjetiti se ne samo prostorne i krajobrazne važnosti i vrijednosti, već simboličke snage Srđa kroz povijest Dubrovnika, posebno u suvremenosti . Mi, u Društvu prijatelja dubrovačke starine itekako pamtimo i osjećamo ulogu i moć Fort Imperiala u Domovinskom ratu i herojske dionice naših branitelja na Srđu. I upravo stoga nužno je očuvati dignitet prostora i memorije tog za Dubrovnik posvećenog mjesta. I slijediti naputke konzervatora da se u središnjem dijelu tvrđave zadrži muzejska namjena kao primarna, uz ostale prihvatljive izložbene, informativne, edukacijske i kulturne sadržaje.

 

 

 

Masiv Srđa protagonist je svake vizure Dubrovnika, jer mu je kolijevka, zaklon, štit i obrana. Pa tako i tvrđava Imperial. Nije stoga nepotrebno još jednom podcrtati: autentičnost je najveći kapital naše arhitektonske i svekolike baštine!

 

 

 

Dobrohotnim okom gledamo na skori dolazak UNESCO-ve misije u Dubrovnik, no za svoju baštinu izborit ćemo se sami,  vlastitim snagama i znanjem, privrženošću i ljubavlju - svemu usprkos!, poručuju iz Društva prijatelja dubrovačke starine.

Najčitanije (7 dana)

Do 1. rujna ulica Put Tihe od 19 do 24 sata postaje pješačka zona
Stabilizirano težište nekretnina na jugu Hrvatske


Izdavač:

Župski portal d.o.o.
Put za Petraču 1
20207 Mlini

Impressum:
Kate Šutalo Cvjetković, glavna urednica

© Župski portal d.o.o.
ISSN 1849-1863


Kontakt:

tel/fax +385 20 411 896
mob. +385 98 345 900

e-mail: info@zupskiportal.hr

Marketing:
e-mail: marketing@zupskiportal.hr

Uvjeti korištenja


Početna
Aktualno
Župa
Grad
Konavle
Županija
Zanimljivosti

Ove stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. Pročitajte više: Uvjeti korištenja